PUBLICITAT

Mateu diu que no vol que Andorra acabi com Grècia

  • DA vol impulsar la creació d'un pla nacional d'embelliment del territori
  • La formació de centre-dreta proposa una taula d'agricultura amb representants de totes les parts
19032011da1
La número vuit de la llista nacional de DA, Patrícia Riberaygua, la segona suplent de la llista d'Ordino, Eva Font, les candidates d'Ordino, Meritxell Mateu i Olga Adellach, i l'ordinenc Josep Àngel Mortés, durant la roda de premsa d'aquest dissabte.
Les candidates de la llista territorial d'Ordino de Demòcrates per Andorra (DA) han desgranat aquest dissabte alguns dels aspectes que volen potenciar en matèria mediambiental i d'agricultura. En aquest sentit, la número dos de la llista, Olga Adellach, ha dit que impulsaran la creació d'un pla nacional d'embelliment del territori en col·laboració amb els comuns, amb l'objectiu d'aconseguir tenir "un país endreçat" que sigui més atractiu tant pels ciutadans com pels turistes. D'altra banda, també ha proposat potenciar els joves agricultors i aconseguir que estiguin formats professionalment. A més, DA també vol crear una taula d'agricultura amb representants de totes les parts "perquè no passi el que ha passat amb l'última pujada de taxes del tabac".
Adellach ha dit que en matèria de medi ambient, s'han d'impulsar mesures per reduir el consum energètic, lluitar contra el canvi climàtic i potenciar la sostenibilitat. En aquest sentit, creu que cal continuar amb el foment de l'eficiència energètica, no només en edificis nous sinó també als existents, i considera que tot l'àmbit energètic hauria d'estar liderat pel Ministeri de Medi Ambient i no pas pel d'Economia. Adellach també ha anunciat que potenciaran les tarifes que impliquin hàbits de consum responsable, i bonificar les bones pràctiques ambientals.

La candidata d'Ordino ha parlat de la importància d'embellir el país, per evitar la brutícia, tenir una Andorra endreçada, potenciar la rehabilitació de façanes i posar fi a certs impactes visuals que no agraden ni al ciutadà ni al turista.

Pel que fa a l'agricultura, Demòcrates per Andorra considera que és "un valor afegit", sobretot per a la parròquia d'Ordino, i que s'ha de protegir. Per aquest motiu, volen potenciar l'entrada de joves al sector, i en aquest sentit, proposen crear formació especialitzada en aquest àmbit, o en tot cas crear convenis amb escoles d'agricultura de l'entorn i oferir-los ajudes per tal que es formin.

Olga Adellach ha dit que cal crear una taula d'agricultura amb representants de l'administració, pagesos i fabricants de tabac, per de consultar el sector a l'hora de fer modificacions de taxes, a diferència del que es va fer amb l'últim increment.

La número u de la llista d'Ordino, Meritxell Mateu, ha volgut posar èmfasi en la necessitat de generar riquesa a través del capital humà. També ha assegurat que l'obertura a capital estranger s'ha de veure "com una oportunitat per demostrar que som competitius".

Tant Adellach com Mateu han volgut deixar clar que la formació de DA té com a principal objectiu "treure Andorra de la crisi", perquè consideren que durant els dos últims anys no s'ha fet i "estem pitjor que abans". En aquest sentit, Mateu ha dit que la manera per redreçar l'economia no passa per incrementar la pressió fiscal ni generar nou endeutament, sinó per tornar a generar treball i riquesa i per frenar el creixement exponencial de l'endeutament, perquè "no volem acabar com Grècia, i més sense saber si algú ens vindrà a rescatar".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT