PUBLICITAT

Els sondejos auguren victòria de DA a les nacionals i del PS a les territorials

  • APC és el que surt més mal parat respecte els darrers comicis, i igual que els Verds no entraria al Consell
CLARA GARNICA
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Les eleccions generals del proper 3 d'abril es plantegen clarament bipartidistes, segons apunten els resultats de la primera enquesta d'opinió política que el Centre de Recerca Sociològica (CRES) realitza per augurar els resultats d'uns comicis. Segons indiquen els sondejos, el Partit Socialdemòcrata i Demòcrates per Andorra es disputaran tot l'espectre del Consell General. En el cas del vot a les nacionals, serà el grup encapçalat per Toni Martí el que s'enduria la victòria, mentre que en el cas de les llistes parroquials, és el de Jaume Bartumeu el que s'apunta com a vencedor.

Amb tot, sumant les dues parts i extrapolant les dades en un hipotètic mapa dels resultats de les eleccions generals, és el Partit Socialista qui s'erigiria com la força política vencedora. Un 22,1% dels enquestats pel CRES asseguren que votaran DA, per un 18,2% que votaran el PS. És a dir, la diferència no és suficientment àmplia com per que DA obtingui més consellers. Aquest aspecte, sumat als vuit consellers que el PS treu de les llistes parroquials (victòria en quatre parròquies, per victòria de DA en tres), atorgaria la victòria als socialdemòcrates.

El sondeig sobre intenció i afinitat política indica que el Partit Socialdemòcrata guanya a les parròquies d'Andorra la Vella (19,5% dels vots enfront dels 17,8% de DA), a Ordino (23,7% dels vots pels 15,8% de DA) a Encamp (18,6% per 14,7%) i a la Massana (19,5% per 17,8%). En el cas d'aquesta darrera parròquia, aconseguiria revertir la situació del 2009, ja que llavors va ser Coalició Reformista la força més votada.

Per la seva part, el partit de Martí guanya per clara diferència a Canillo (42,9% dels vots per 14,3% del PS) i a Escaldes (27% enfront del 13% del PS). També caldria sumar la victòria d'Unió Laurediana a Sant Julià amb un 27% dels vots pels 13% dels del PS, ja que tot apunta que se sumaran a la candidatura de DA un cop cloguin els comicis.

apc, forta caiguda / Andorra pel Canvi surt molt perjudicada en els resultats d'aquesta enquesta. Els sondejos auguren que només aconseguirà un 1,5% dels vots (també ho deien el 2009 i va obtenir tres consellers), quedant per tant fora del Consell General. Cal tenir en compte que fa dos anys, en les darreres eleccions generals i les seves primeres com a partit, va obtenir gairebé el 19% dels vots. L'electorat fidel a ApC en els darrers comicis es mostra decebut, o almenys ha canviat la seva preferència política, segons els resultats del CRES. Només un 11,6% dels seus votants fa dos anys tornaran a repetir aquest 3 d'abril. Un 37,9% dels exApC asseguren que votaran a DA. Pel que fa a aquesta part del sondeig, també destaca que el 69,3% dels votants de Coalició Reformista al 2009 votaran ara al grup de Martí. El PS i els Verds, igual que ApC, també perdrien vots en aquest sentit. Un 43,6% dels votants del PS repetiran d'aquí dues setmanes (per un 15,8% que es canvien a DA) i un 49,3% seguiran una vegada més fidels a els Verds.

els verds, estables / Precisament la força encapçalada per Isabel Lozano veu com els sondejos auguren una intenció de vot similar a la de fa dos anys. El partit obtindrà un 1,3% dels vots i, igual que ApC, quedarà fora del Consell. Fa dos anys va obtenir prop del 3,2%, però comptant el nombre de persones enquestades que no van voler contestar o que asseguren no tenir decidit encara el seu vot «assoliran un percentatge similar», segons va manifestar el director del CRES, Joan Micó.

la força del vot ocult / Fins aquí els resultats. Uns resultats, que com qualsevol enquesta d'intenció de vot poden variar, tenint en compte els marges d'error (del 3,43% en el cas de les nacionals i d'entre el 7 i el 12,6% en el cas de les parroquials) i el desenvolupament de la campanya electoral, la qual «es preveu crucial», va manifestar Micó. A més, cal tenir en compte la peculiaritat del poble andorrà, molt amant de preservar la seva intenció de vot. Així ho mostren les enquestes. En el cas de les nacionals, més de la meitat dels enquestats no es pronuncien: un 28,9% afirmen no tenir-ho decidit i un 26,2% no volen contestar.

Davant aquestes elevades xifres d'indefinició de vot, el CRES va exposar una segona taula d'intenció de vot en el qual es té en compte també les simpaties cap a un partit, en el cas d'aquelles persones que no han volgut pronunciar-se sobre a qui votaran. La combinació de factors dóna una victòria a les nacionals a DA amb un 30,2% dels vots, seguit pel PS amb un 27,7%, i ja més lluny ApC amb un 2,7% i els Verds amb un 2,4%.

Caldrà concretar, amb tot, quin és el percentatge final d'andorrans que acudiran a les urnes. Segons el CRES ho faran un 91,8% dels andorrans (fa dos anys ho va fer un 75%). La gran part del 5,2% que assegura que no anirà a votar al·lega desafecció política. A l'altra cara hi ha els residents no andorrans que sí que anirien a votar si tinguessin el dret a fer-ho. El 78% dels enquestats assegura que votaria si pogués.

Les enquestes es van realitzar via telèfon a 1.187 persones. D'aquestes, 786 eren de nacionalitat andorrana i 401 eren residents.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT