PUBLICITAT

La ciutadania valora Martí 1,4 punts per sobre de Bartumeu

  • El líder de DA obté una puntuació de 7,2, Bartumeu de 5,8, Nomen de 3,8 i Lozano de 4
C. G.
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Micó durant la presentació dels resultats, ahir. Foto: ANA / J.A.A.G

L' enquesta del CRES publicada ahir també reserva un apartat per valorar la persona i gestió dels candidats a les llistes, tant les nacionals com les parroquials. Dels resultats de la mostra es desprèn que el número 1 de Demòcrates per Andorra, Toni Martí, és el polític més ben considerat al país, amb una nota de notable, concretament de 7,18 punts.

Pel que fa al líder del Partit Socialista, Jaume Bartumeu, obté una puntuació mitja de 5,8 punts, prop d'1,4 punts per sota del seu rival electoral. Bartumeu, amb tot, pot treure una part positiva si analitza la darrera puntuació que li va donar la ciutadania a l'Enquesta d'Opinió Política efectuada també pel CRES l'octubre de l'any passat. Llavors la puntuació era de 5,4 de mitja.

Els dos altres líders polítics, Eusebi Nomen per ApC i Isabel Lozano pels Verds, no aconsegueixen l'aprovat en aquesta enquesta valorativa. Nomen rep una puntuació de 3,76 punts i igual que Bartumeu també millora respecte l'enquesta del 2010 (llavors tenia un 3,5 de puntuació). Finalment, Lozano té una qualificació superior a la de Nomen, de quatre punts de mitja.

El grau de coneixement de la població respecte als candidats polítics és elevada, tot i que decau en el mateix ordre en què van quedar els partits en les darreres eleccions generals del 2009 (canviant CR per DA). És a dir, Bartumeu és conegut per el 98% de la ciutadania, Martí pel 92,3%, Nomen pel 88,1% i finalment Lozano, pel 79,4%.

els no andorrans puntuen més alt / La població que no té nacionalitat andorrana també té presència a l'enquesta per valorar als candidats, malgrat no tenir dret a vot en les properes eleccions. Les posicions dels líders polítics no canvien si es comparen amb les que estableixen els andorrans. És a dir, Martí és el més ben valorat, seguit de Bartumeu, Nomen i Lozano. El que sí que varia lleugerament és la nota, ja que el líder socialdemòcrata és més ben puntuat pels no andorrans, amb un 6 de mitja, que pels andorrans. Martí, en canvi, es manté en aquesta comparativa, mentre que Nomen guanya mig punt (obté un 4,2) i Lozano assoleix l'aprovat pelat. És a dir, segons es mostra a l'enquesta els no andorrans puntuen els polítics més alt que els propis andorrans.

En canvi, el grau de coneixement dels candidats és més baix entre els residents. Sorprèn el cas de Lozano: un 52,4% dels enquestats no andorrans reconeixen que no saben qui és la candidata dels Verds.

Però per sorpreses, la pregunta sobre si els enquestats tenen coneixement que a Andorra se celebren eleccions generals. El constant llançament de missatges de precampanya i actes electorals sembla que no ha arribat a tothom: 22 andorrans van assegurar desconèixer que properament hi haurà eleccions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT