PUBLICITAT

Demòcrates per Andorra afirma que ratificarà l'acord monetari

  • La plataforma aposta per ser proactius en l'encaix a l'EEE per mantenir les especificitats
ÈLIA ORTS GARRI
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Baró conversa amb el responsable de premsa de DA, ahir a la plaça de la Germandat de Sant Julià de Lòria. Foto: ANA / M. T.

L'acció política de Demòcrates per Andorra (DA) en l'àmbit de les relacions internacionals anirà «dirigida a ratificar i aprovar l'acord monetari», va manifestar ahir Ladislau Baró, número 3 de la llista nacional, durant la presentació dels eixos programàtics en política exterior. Tot i «lamentar» com s'havia negociat, el candidat va reconèixer que el text «dóna flexibilitat» en el calendari d'execució i que no es pot fer altra cosa que aprovar l'acord, ja que Andorra ja ha començat a expressar el seu consentiment amb la rúbrica.

Baró va «lamentar» que el text s'hagués «negociat força a esquenes dels sectors implicats» i que «s'amagués» alguna documentació al Consell General, fet que va motivar la plantada protagonitzada pels grups reformista i d'Andorra pel Canvi en la compareixença que el cap de Govern va fer per explicar l'acord. De tota manera, va considerar que el calendari d'aplicació dóna prou flexibilitat al sector financer com «perquè no sigui traumàtic». Malgrat això, Baró va assegurar que es farà una «avaluació i seguiment exhaustiu» del text i que estudiaran la possibilitat de «matisar i complementar» l'acord amb un «memoràndum de bona entesa».

Integració a l'EEE / El segon gran eix del programa de política exterior de DA és «l'encaix d'Andorra a l'Espai Econòmic Europeu específic per a petits estats». Aquesta és l'opció a la què la mateixa Unió Europea dóna més rellevància, segons va explicar Baró, i és l'aposta de la nova formació política. Però DA defensa que en aquesta negociació Andorra ha de tenir un paper «proactiu», a diferència del que considera que ha passat en la negociació de l'acord monetari, en la què «el Govern ha anat a remolc». En aquest sentit, Baró va comentar que tot i voler «l'homologació» que demana Europa, s'ha de mantenir «les nostres especificitats». Per això Andorra «s'ha de fer valdre» i no seguir un «disseny donat» des d'Europa.

Més concretament, Baró va recordar que la integració a l'EEE suposa l'assumpció de les quatre llibertats: circulació de capital, persones, mercaderies i serveis. Així, el candidat va comentar que «s'ha de procurar amb la negociació que no suposi un problema per l'economia». Així mateix, va posar l'exemple de la llibertat de circulació de persones que pot suposar una millora de l'accés a l'oferta formativa, que podria «afavorir molt», però alhora caldrà veure com «pot ser rebuda per Andorra». «No volem quedar completament homogeneïtzats i diluïts», va manifestar Baró.

carrera diplomàtica/ Un altre dels aspectes destacats pel número 3 de la llista nacional de Demòcrates per Andorra va ser l'estructuració del Ministeri d'Afers Exteriors. Baró va explicar que la plataforma vol tirar endavant la llei de la carrera diplomàtica i va considerar que «la reciprocitat exigeix» que Andorra tingui un ambaixador resident a Portugal, «donada l'estreta relació» amb aquest país. De totes maneres, va apuntar que la dimensió del cos diplomàtic hauria de ser «similar a l'actual: petit, àgil i capacitat per desenvolupar les relacions diplomàtiques amb solvència». En aquest mateix camp, Baró va explicar que aquest cos hauria de tenir un àmbit d'actuació més enllà de les activitats consulars i diplomàtiques i contribuir a la promoció turística i a la reactivació econòmica.

En l'àmbit de les relacions bilaterals, Baró va comentar que cal continuar aprofundint i aplicant els tractats de bon veïnatge, d'amistat i cooperació trilateral –signat amb Espanya i França– i bilateral–signat amb Portugal. Així mateix, va recordar que la propera legislatura s'haurà de renovar el conveni educatiu amb França, que es vol que continuï present a Andorra i així preservar la pluralitat educativa del país.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT