PUBLICITAT

Els preus pugen un 0,2% al febrer i situen l'IPC en l'1,9%

  • Sense tenir en compte els productes energètics, la inflació va baixar
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Els preus van augmentat un 0,2% al mes de febrer, situant l'IPC anual a l'1,9%, segons va publicar ahir el Departament d'Estadística. Aquest mes de febrer es va registrar una variació mensual del 0,2%, quan al mateix mes de l'any passat va ser del 0,1% negatiu. La variació acumulada al febrer d'aquest any és del 0,2%.

Les dades mostren que mantenen un comportament a l'alça els grups d'esbarjo i mobles –que pugen quan dotze mesos enrera baixaven–, i els de transport, habitatge i hoteleria i restauració, que pugen més que no pas l'any passat. En canvi, mantenen un efecte moderador els grups roba i calçat –que baixa més que al 2010–, salut que puja menys que no pas dotze mesos enrera–, béns i serveis diversos –baixa quan l'any passat es mantenia–, alimentació i ensenyament, que van registrar les mateixes variacions que al 2010.

La variació mensual de l'IPC del febrer va ser del 0,2%. Les dades mostren les aportacions positives de l'alimentació, l'habitatge, els mobles, el transport, l'esbarjo, espectacles i cultura, i hotels i restaurants. Els grups que repercuteixen negativament són la roba i calçat i els béns i serveis diversos. Els grups salut i ensenyament no van tenir durant el mes de febrer cap repercussió en l'índex.

D'altra banda, la inflació subjacent –que es calcula sense tenir en compte ni els productes frescos ni els productes energètics– va baixar una dècima i va registrar un 0,3% en negatiu. Així al mes de febrer, es va incrementar fins al 2,2% la diferència entre l'IPC i la inflació subjacent.

Comparació amb els veïns / Pel que fa a la comparativa amb l'IPC dels països veïns, l'interanual d'Espanya del mes de febrer va pujar tres dècimes i es va situar al 3,6% (al gener passat es situava al 3,3%) després de registrar una variació mensual del 0,1% (al mateix mes de l'any anterior va ser del 0,2% negatiu). El grup de transport va ser el que va seguir una tendència més inflacionista com a conseqüència de l'augment del preus dels carburants. En canvi, l'IPC interanual de França d'aquest mes de febrer va baixar d'una dècima i va registrar un 1,7% (al mes anterior va ser de l'1,8%) després de registrar aquest febrer una variació mensual del 0,5%, quan dotze mesos abans va ser del 0,6%. A França també va destacar la pujada del preu de l'energia.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT