PUBLICITAT

Els joves es preocupen pel medi ambient

  • Els alumnes aproven proposicions per reduir el consum de bosses de plàstic i afavorir l'ús de vehicles elèctrics
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els joves van ocupar ahir inicialment l'hemicicle de la nova seu del Consell General Foto: TONY LARA

El 9è Consell General dels Joves va aprovar ahir tres proposicions de llei amb l'objectiu de vetllar pel medi ambient. Més concretament, van aprovar un text pel qual s'obligaria als comerços a fer pagar als seus clients 0,10 euros per cada bossa de plàstic que utilitzessin; un altre que perseguia la instal·lació de plaques fotovoltaiques per aprofitar l'energia solar als edificis del país; i un tercer text per fomentar l'ús dels vehicles elèctrics. A més, els joves consellers, alumnes dels tres sistemes educatius, van debatre altres textos per protegir els drets d'imatge, buscant la seguretat vial a les zones escolars, i una darrera proposta d'acord per millorar les relacions internacionals amb els països veïns i promoure acords de reciprocitat de drets entre els ciutadans d'aquests.

Després de visitar i provar els seients de l'hemicicle de la nova seu del Consell General, els joves van ocupar els escons de la Casa de la Vall. El síndic general, Josep Dallerès, va donar la benvinguda als alumnes i va demanar un minut de silenci en record de les víctimes del terratrèmol i el tsunami al Japó. Tot seguit es va procedir amb l'ordre del dia. El primer punt era la proposició de llei per a la utilització de bosses reutilitzables. El text proposa fer pagar als consumidors de bosses de plàstic d'un sol ús 0,10 euros per cada una d'elles, i obligar els comerços a oferir bosses reutiltzables a un preu de 0,50 euros. Així mateix, s'establia que els beneficis que s'obtinguessin per la venda de bosses d'un sol ús es destinessin a un fons públic per a la protecció mediambiental. En el debat d'aquest text es van sentir algunes veus argumentant que el preu era massa baix com perquè la gent es conscienciï i dugui la seva pròpia bossa.

Els joves consellers també van aprovar la proposició per la qual s'obligaria a fer estudis sobre la idoneïtat de la instal·lació de plaques fotovoltaiques als edificis, i en cas que l'informe fos favorable, s'haurien d'instal·lar en el termini de 10 anys en habitatges ja construïts i en quatre anys en noves construccions. El debat en aquest punt es va centrar en el percentatge de subvenció de cada projecte per part del Govern i el termini per a fer les corresponents instal·lacions. Alguns defensaven que les ajudes havien de ser superiors, mentre que d'altres argumentaven que «els ciutadans també hem d'ajudar».

Pel que fa al tercer dels textos relacionats amb el medi ambient, per promocionar l'ús del vehicle elèctric, va ser el que menys suport va tenir dels tres. Mentre les proposicions per l'ús de bosses reutilitzables i per a la instal·lació de plaques solars havien obtingut entre 24 i 25 vots favorables, la promoció de l'ús del vehicle elèctric va obtenir-ne 13. En aquest debat, van ser nombrosos els joves que dubtaven de la capacitat dels motors elèctrics i de l'estalvi que suposaria, tot argumentant que Andorra és depenent energèticament de l'exterior i per tant s'hauria d'importar més electricitat.

Drets d'imatge / Un punt que va generar força debat, i que el mateix síndic general, que presidia la sessió va reconèixer que quedarà «obert», va ser el del desenvolupament de l'article 14 de la Constitució, que garanteix el dret a la pròpia imatge. Els joves van posar en relleu les dificultats per controlar les imatges penjades a internet i el difícil que és mantenir la intimitat o eliminar una fotografia que ha estat penjada a xarxes socials com el Facebook, que passa a ser-ne el propietari. En el text, aprovat per només un vot –vuit a favor i set en contra, amb 13 abstencions–, preveu que ningú pugui difondre imatges d'altres sense el seu consentiment i també es preveuen sancions i la possibilitat de demanar indemnitzacions si s'ha vist vulnerat el propi dret.

Finalment, també es va aprovar una proposta d'acord per millorar les relacions internacionals amb l'objectiu de posar solució als problemes dels estudiants andorrans a l'estranger. Per contra, es va rebutjar una proposta per intentar millorar la seguretat vial a la sortida dels centres educatius instal·lant limitadors de velocitat per als vehicles.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT