PUBLICITAT

El Consell General dels Joves mostra preocupació per millorar el medi ambient

  • A més de tres propostes per reduir emissions, els alumnes van debatre sobre el dret d'imatge i les relacions amb els estats veïns
10165_conselljoves01
El síndic general, Josep Dallerès, presideix el Consell General dels Joves. Foto: ANA
El Consell General de Joves ha aprovat aquest dimecres a la tarda tres proposicions de llei que persegueixen objectius de millora en el medi ambient al Principat. Els joves han aprovat una proposició de llei per a la utilització de bosses de plàstic, una altra proposta sobre la instal·lació de panells solars i una tercera sobre la promoció del cotxe elèctric. Els ponents de les propostes s'han mostrat partidaris d'afavorir mesures de cura del medi ambient per a generacions futures i de reduir la dependència d'energies que s'hagin d'importar de l'exterior com el petroli. El síndic general, Josep Dallerès, ha dit en concloure la sessió que els joves han tingut un comportament exemplar en aquest Consell –el darrer a Casa de la Vall- i s'ha mostrat satisfet d'haver-lo presidit.

La proposició sobre les bosses de plàstic s'ha aprovat amb un ampli consens (només quatre vots en contra), encara que alguns dels joves s'han mostrat partidaris que l'eliminació d'aquest accessori dels establiments hauria de fer-se de forma gradual. També ha aconseguit un ampli suport la proposta per a la instal·lació de panells solars al Principat.

Els joves han defensat que aquesta és una mesura que ha de permetre millorar la situació del medi ambient per tal de llegar-lo a les generacions futures en un millor estat de conservació que l'actual. També han apostat per la mesura en considerar que és "renovable" i que redueix la dependència de la importació d'energia externa. La proposta ha rebut 25 vots a favor, dos en contra i una abstenció.

En aquest àmbit sobre la necessitat de preservar el medi ambient, el Consell de Joves també ha donat suport a una iniciativa que pretén promoure a Andorra el cotxe elèctric. Els participants en el Consell han volgut deixar clar que no es tracta d'obligar als conductors a comprar cotxes nous en temps de crisi, però sí conscienciar-los. D'altra banda, alguns joves han defensat que, malgrat que el cost inicial del cotxe pugui semblar molt elevat, al llarg del temps el manteniment resulta més barat que el dels cotxes que funcionen amb carburants.

El Consell General de Joves també ha debatut de forma àmplia, i s'ha aprovat per la mínima, una llei sobre el dret d'imatge de les persones. El debat s'ha centrat en els perills de publicar fotografies personals en xarxes socials i, en aquest sentit, alguns joves han expressat el seu temor al fet que no puguin controlar quin ús es faci en el futur d'aquest contingut. D'altres s'han mostrat contraris a limitar l'ús d'imatges quan aquestes es prenen en llocs públics i han assenyalat la contradicció que mentre algunes persones defensen la seva intimitat, en paral·lel pengen cada dia fotografies seves a plataformes com Facebook.

Finalment, també ha prosperat un acord per millorar les relacions d'Andorra amb els països veïns, proposta originada per la necessitat de posar solució als problemes que molts joves andorrans es troben a l'exterior quan surten per motius d'estudis.

En sortir del Consell, Josep Dallerès ha fet una molt bona valoració de la sessió, tot explicant que "el comentari que es pot fer és que el planter de polítics a Andorra no s'ha de tenir por, perquè hi és, fins i tot és una molt bona collita, ho han demostrat amb la forma de prendre la paraula, d'argumentar i de debatre sense crispació".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT