PUBLICITAT

Martí està convençut que hi haurà acord al Consell General en les qüestions fiscals

  • El líder de DA confia en l'entesa de cara a l'encaix amb Europa
  • El candidat vol un pacte d'Estat també amb la societat
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA


10149_matins2_1
El candidat de Demòcrates per Andorra, Toni Martí, durant la sessió del Matins de l'Agència. Foto: ANA / D. P.
El candidat a cap de Govern per Demòcrates per Andorra (DA), Toni Martí, ha dit que en els grans temes relacionats amb l'encaix amb Europa i la finalització de la reforma fiscal "no hi haurà polèmiques al Consell General". En referència a la proposta de pacte d'Estat que Jaume Bartumeu va fer aquest dimarts per avançar en les relacions amb Europa, Martí ha dit que un pacte entre polítics no és suficient, sinó que també hi ha d'haver un gran pacte amb la societat i una complicitat entre treballadors i empresaris. Pel que fa a la llei de l'IVA, Martí ha dit que "hem de ser valents" i desencallar la tramitació d'aquest impost. El candidat de DA, durant els Matins de l'Agència, ha apel·lat al rigor a l'hora de reactivar l'economia del país i millorar els nivells d'endeutament. També ha reiterat que durant la campanya electoral, des de les files de DA "no jugarem amb tòpics ni amb acusacions".

Toni Martí ha començat la seva intervenció als Matins de l'Agència destacant que durant la campanya es defugirà de les crítiques i del menyspreu cap a les altres forces, ja que ell s'identifica com una persona de diàleg, racional i que defuig de la passió. Martí també ha demanat a la ciutadania un canvi de mentalitat, en el sentit que per afrontar el futur del país, cal deixar de ser tant individualista i de moure's pels beneficis personals, i apostar per pensar més en col·lectiu a l'hora de prendre les decisions.

La intenció de DA a nivell dels pressupostos de l'Estat és reduir despeses de funcionament per potenciar la inversió. Concretament, Martí ha parlat de rebaixar les despeses dels 215 milions als 200 milions d'euros, i de destinar 66 milions d'euros a la inversió. Tot i això, el candidat ha volgut deixar clar que, "a diferència del que es pugui dir pels passadissos del Govern, no desmantellarem els avantatges dels funcionaris". Pel que fa als més de 1.000 milions d'endeutament que s'acumulen entre Estat i comuns, Martí ha dit que és possible reduir-lo "si es fa amb rigor" posant d'exemple la seva gestió a Escaldes-Engordany.

A nivell de les relacions amb Europa, ha volgut deixar clar que vol evitar els problemes i la confrontació entre partits sobre aquest tema, perquè "ho encararan amb decisió" i ha valorat positivament el pacte d'Estat proposat per Jaume Bartumeu, tot i que considera que s'ha d'anar més enllà i buscar la complicitat de tota la societat. El motiu d'aquesta proposta és que considera que hi ha molt de desconeixement entre la ciutadania sobre les lleis que aprova el Consell General. Concretament, Martí ha dit que "hem d'explicar què ens hi juguem" quan es parla per exemple de la lliure circulació de persones, ja que aquest tema pot ser un problema per Andorra i s'haurà de negociar.

Aquest consens també vol que sigui present en un altre gran tema com és la culminació de la reforma fiscal amb l'aprovació de la imposició directa. Toni Martí ha dit que aposta per fer una aplicació clàssica de l'IVA, que estigui homologada amb l'entorn però també que sigui un model simplificat i adaptat al país. Per tant, ha dit que partiran del projecte de llei existent, però que s'hi hauran de fer algunes adaptacions. Martí ha tornat a insistir en el desconeixement que té el ciutadà sobre els aspectes de tributació i de comptabilitat, i per aquest motiu ha anunciat que crearà un organisme d'assessorament a nivell de tributació per explicar de manera didàctica totes les noves legislacions.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT