PUBLICITAT

L'ONCA també volia cantar una Missa de Mozart a la Seu

  • Finalment seran els Cantors Lliures els que hi cantaran la ?Missa de la Coronació'
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Conti dirigeix l'ONCA i el Cor de Cambra a l'Auditori, al Yepes del 2006 Foto: TONY LARA

El que són les coses: dies enrere EL PERIÒDIC confirmava la data de la Missa de la Coronació que els Petits Cantors Lliures, el baríton Marc Canturri i l'orquestra del conservatori de Marsella cantaran el 7 de maig a la catedral de la Seu, en la primera gran cita de la curta vida de la formació que dirigeix Catherine Metayer. I aquesta mateixa setmana ha transcendit que el 2010 ja hi va haver una proposta per cantar una altra Missa de Mozart en aquest mateix escenari: en aquella ocasió va ser l'ONCA, que pretenia aixecar la Missa in honorem Santissiame Trinitatis amb l'acompanyament –atenció– del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana. Una iniciativa de la mateixa ONCA que es va pressupostar en 26.000 euros però que va acabar al sac de les bones intencions: el bisbat no va contestar la proposta de l'ONCA.

Per això ha causat certa sorpresa en el ministeri de Cultura topar-se amb un projecte sospitosament similar al que proposava l'ONCA, però ara en mans dels Cantors Lliures, la formació (diguem-ne) rival del Cor Nacional. Val a dir que els Cantors Lliures tenen la seu oficial a l'església del Fener de la capital –on assagen des que l'acomiadament de Metayer, al setembre, va causar l'estampida de la immensa majoria dels cantaires del Cor Nacional– i que a finals de novembre van emprendre una gira de presentació que els ha portat a totes les esglésies parroquials del país, cal suposar que amb el suport del bisbat i de l'arxiprestat. S'ha de tenir també en compte que, mentre els nous responsables del Cor Nacional –amb la directora artística, Elisenda Carrasco, al capdavant– no concretin el projecte, l'única coral infantil realment existent és la que dirigeix Metayer.

Amb aquests antecedents, ¿es pot atribuir a la pura casualitat que els Cantors Lliures comencin de fet la seva carrera internacional amb la Missa de la Coronació, un oratori temàticament i musicalment molt similar a la Missa Trinitatis que volia aixecar l'ONCA? ¿I que totes dues obres haguessin de tenir com a escenari la catedral de la Seu? ¿O hi ha hagut una (difícilment demostrable) apropiació d'idees, amb la participació activa o passiva del bisbat, com suggereixen algunes veus del ministeri? L'únic cert de tot plegat és que els Cantors Lliures i Canturri cantaran el 7 de maig la Missa de la Coronació. Un repte major, per la dificultat extrema de les parts corals de l'oratori, però que la formació de Metayer porta assajant des del gener. Una peça de caça major, en fi, que pot servir per respondre les veus que els últims mesos han qüestionat els mètodes didàctics de la mateixa Metayer.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT