PUBLICITAT

La població jubilada supera per primer cop el llindar dels 10.000

  • Durant els darrers cinc anys el total de persones que reben algun tipus de pensió ha crescut un 26,5%
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

La població del país envelleix, això no és cap secret, però la problemàtica és que ho fa a una velocitat elevada i constant. Les dades més recents de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social així ho corroboren. A principis del 2010 hi havia un total de 9.831 pensionistes de la branca de jubilació, una xifra que va créixer en 174 persones durant els 12 mesos posteriors. Amb tot, a l'inici d'aquest 2011 la població jubilada ha superat per primera vegada el llindar de les 10.000 persones. Veient la tendència, a més, aquesta situació sembla que seguirà augmentant els propers mesos.

Si s'estableix una comparativa dels darrers cinc anys, i segons mostren les dades de la CASS, mes a mes el nombre de persones de la tercera edat que cobren una pensió no ha deixat de créixer. Així, a finals de l'any 2005 un total de 8.089 pensionistes jubilats estaven afiliats a la CASS, és a dir, un 23,4% menys que els totals actuals. Un any després, hi havia 8.828 pensionistes de la branca de jubilació, que van augmentar fins als 9.433 al 2008 i fins al 9.785 al 2009.

En total, i sumant també les 1.940 persones de la branca general que reben alguna tipologia de pensions de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (per exemple, per viudetat o orfenesa), aquesta ha de garantir una quantia econòmica mensual a 11.897 ciutadans.

Es tracta d'una xifra que ha crescut exponencialment els darrers anys, en la mateixa línia que els jubilats. Des des de finals de l'any 2005 el creixement ha estat del 26,5%. Llavors els totals de pensionistes assolien les 9.404 persones, segons les dades de la CASS.

Com a conseqüència, els increments han comportat una reducció paral·lela de la taxa de dependència, és a dir, del nombre de persones assalariades treballadores que hi ha al país per cada pensionista de la branca de jubilació. Actualment aquesta taxa se situa en els 4,38, quan cinc anys enrere estava en 5,87. Afortunadament, però, aquesta xifra encara està molt lluny de la del país veí, Espanya, amb una taxa de dependència del 2,53.

477,84 euros de mitja de pensió / Els 10.005 pensionistes de la branca de jubilació (comptant també aquells que reben una quantia per tenir alguna minusvalidesa) reben de mitjana mensual una xifra de 477,84 euros, deu euros més que fa un any, segons informa la CASS. Pel que fa a les pensions de viudetat, són de 301,47 mensuals de mitjana, mentre que les d'orfenesa són de 256 euros i les d'invalidesa 524,70 euros.

Amb tot, aquesta situació no ajuda a alliberar les arques de la Seguretat Social, que es troba en una situació complicada que comportarà un esgotament dels seus fons per a malaltia. Està previst que això succeeixi aquests propers mesos. Serà el Govern, llavors, qui n'assumirà la despesa.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT