PUBLICITAT

Xifra rècord d'autònoms inscrits a la Seguretat Social

  • L'any passat es va tancar amb 2.942 persones treballadores per compte propi
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una comerciant a un establiment Foto: EL PERIÒDIC

El Principat compta, segons les dades més recents de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social, amb 2.942 autònoms. Així es va tancar l'any 2010, assolint d'aquesta manera el màxim registrat per la CASS en aquesta tipologia de treballadors.

En només 12 mesos la xifra d'assalariats que realitzen una activitat per compte propi va créixer en més de 321 persones, o el que és el mateix, a una mitjana aproximada de 26,75 persones per mes.

De fet, aquesta tendència alcista s'està donant des de principis de l'any 2006. Llavors el Principat disposava de 2.279 autònoms afiliats a la CASS. A principis de 2007 aquesta xifra era de 2.349 persones, al 2008 de 2.390 i al 2009 de 2.410. Amb tot, l'increment des de l'any 2006 ha estat del 29%.

Una de les causes d'aquest increment és l'augment de persones que han perdut la seva feina i que es troben desocupades. Aquesta situació ha comportat que algunes d'elles hagin decidit muntar el seu propi negoci com una sortida dins el mercat laboral.

Comerç, el sector més nombrós / Precisament aquesta situació queda reflectida en la repartició d'aquesta tipologia de treballadors en funció del sector laboral. Dels 2.942 autònoms actuals, 759 provenen del sector del comerç i reparació dels vehicles de motor. El segon sector més nombrós és el de les activitats immobiliàries i de lloguer, amb 471, seguit de l'hoteleria, amb 416, i la construcció, amb 359. Aquest mateix ordre, malgrat que els totals eren inferiors, eren els registrats dos anys enrere.

A l'altre cara, els sectors amb menys presència d'assalariats que realitzen una activitat per compte propi són el de la producció i distribució d'energia elèctrica (amb una única persona), educació (22 persones) i el sistema financer (34 persones).

Cal constatar, i en relació a l'evolució dels autònoms, que des de la nova Llei de la CASS, que va entrar en vigor el novembre del 2009, els autònoms paguen més a la Seguretat Social, ja que estan obligats a cotitzar tant a la branca general com a la de jubilació. Fins a l'entrada en vigor de la nova normativa, els autònoms que cotitzaven voluntàriament ho feien sobre un salari no real d'uns 1.500 euros.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT