PUBLICITAT

La presència de la dona al poder judicial creix fins al 38%

  • Mata: «Andorra creix proporcionalment més ràpid que Espanya en igualtat»
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Magda, en una entrevista recent amb EL PERIÒDIC Foto: TONY LARA

La Secretaria d'Estat d'Igualtat i Benestar, Magda Mata, va presentar dilluns l'informe anual de l'Observatori d'Igualtat de Gènere de l'Amèrica Llatina, el Carib i la Península Ibèrica, juntament amb la seva homòloga espanyola, Bibiana Aído, i la portuguesa, Elza Maria Deus Pais. En aquest estudi analític i estadístic, s'estableixen diferents comparatives pel que fa la situació i posicionament de la dona, entre els quals la seva presència als poders del país. En aquest sentit Mata va informar que actualment el sistema judicial compta amb un 38,4% de presència femenina, uns percentatges que deu anys enrere eren del 23,3%.

Mata va valorar molt positivament aquest augment, que també queda palès en la presència de les dones concretament a la fiscalia, que està dividida en un 40% homes i un 60% de dones. La secretària d'Estat d'Igualtat també va mostrar la seva satisfacció pels percentatges en el poder legislatiu, i que se situen en un 35,7% de dones i en un 64% d'homes. Deu anys enrere la presència femenina només suposava un 7,1%.

La situació actual del 35,7% (a l'espera de la situació del Consell General un cop definides les eleccions), situa Andorra entremig de Portugal i Espanya. El país lus té un 32,7% de presència femenina al poder legislatiu, mentre que a l'Estat Espanyol és del 36.6%.

Pel que fa a la presència al poder executiu Andorra ocupa la mateixa posició dels tres països que configuren la Península Ibèrica. Amb un 30%, se situa per sobre de Portugal (29,4%) i per sota d'Espanya (47,8%).

En canvi, en el poder local el Principat està per sobre, amb un 36% de presència de dones a les corporacions. Espanya té un percentatge del 14,6% i Portugal del 6,8%.

Mata va informar que va rebre les felicitacions dels integrants de l'Observatori per aquests xifres en la lluita per la paritat de gèneres així com la tasca feta en relació al Pla nacional per a la Igualtat. Mata va assegurar que l'evolució andorrana va a una velocitat més elevada que la majoria de països, i va posar l'exemple d'Espanya, que va aconseguir el sufragi femení molt abans que Andorra. Tenint en compte la feina feta, «proporcionalment Andorra avança més ràpid que Espanya en la lluita per la igualtat», va exposar.

Malgrat tot, la secretària d'Estat va assegurar que encara queda camí per recórrer i va plantejar l'objectiu prioritari de la incorporació de la dona en alts càrrecs laborals i que influeixin en el «desenvolupament del motor econòmic» del país. «L'ideal seria tenir una paritat del 50%, sigui amb quotes o no, tot i que som partidaris d'intentar arribar-hi sense quotes», va manifestar.

Autonomia física / L'Observatori també se centra en l'anàlisi de l'autonomia física de les dones pel que fa a les agressions físiques i psíquiques que pateixen, a l'elevada maternitat de dones adolescents i a la mortalitat maternal. En aquest sentit, la Península Ibèrica té una situació allunyada i molt més reduïda en comparació a l'Amèrica Llatina.

Però la problemàtica hi és, va recordar Mata. La secretària d'Estat va recordar el cas mortal de violència de gènere de l'any 2009. «Aquí hi ha més control social», va exposar, tot i que va manifestar que aquest únic cas al Principat «segueix sent massa» .



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT