PUBLICITAT

El «dia a dia» dels bombers en foto

  • El fotògraf Lluís Calsina ha fet un extensiu seguiment de la feina del Cos durant gairebé una dècada
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Lluís Calsina i Jordi Farré van presentar ahir el llibre Foto: ANA / J. A. G.

«Sempre m'havia agradat el món dels bombers», com a la majoria d'infants que admiren aquests superherois de la vida real, reconeix el fotògraf que durant gairebé una dècada ha anat seguint els Bombers d'Andorra, Lluís Calsina. No va ser fàcil, però finalment va aconseguir fer-se un lloc al cos, arribant a ser un més, però en comptes d'anar amb una llança, amb la seva càmera. Els bombers li van fer forat i «des del primer a l'últim s'han anat involucrant i també s'han fet seu» el projecte. Ha acabat fent algunes guàrdies amb ells. El resultat de tants anys de treball veu ara la llum en forma de llibre: Bombers d'Andorra. Es tracta d'un recull fotogràfic que il·lustra el «dia a dia» dels membres del cos, i que busca «deixar els bombers al lloc que es mereixen», ben amunt.

Amb gairebé deu anys, Calsina ha fet «milers de fotografies». Al llibre se'n recullen un total de 292 que presenten els diferents departaments del Cos de Bombers i totes les seves tasques. Per tant, són moltes les que «s'han quedat al calaix», encara que «el llibre es podria donar a un nen i entendria la feina de bomber d'Andorra», va descriure Calsina la publicació, de la qual se n'ha fet una primera edició de 1.500 exemplars. La vida del bomber tant a la caserna com a les intervencions és el fil conductor del llibre. Les fotografies que no formen part del recull, però, també tindran la seva utilitat pel cos, ja que els permetrà il·lustrar els diferents procediments operatius, segons va assenyalar el director adjunt, Jordi Farré.

Deu anys donen per molt, per conèixer un món «desconegut» per la majoria i tots els seus detalls i curiositats. Com per exemple veure com tenen preparats els pantalons per a les intervencions, amb les botes ja posades –així es guanya molt de temps a l'hora d'equipar-se i sortir–; com fan ràpel amb els gossos en casos de rescats de muntanya, per exemple; o com treballen enmig la foscor, sense veure-s'hi. Aquest darrer aspecte queda reflectit en les fotografies, que s'han fet totes amb «llum natural», va assegurar el seu autor, sense fer servir flaixos ni altres llums que amb les que treballen els bombers. De totes maneres i malgrat l'extensió del treball, encara «m'he deixat moltes fotos per fer». Tenen molts àmbits d'actuació i molt material, és la justificació que dóna Calsina.

Hi ha fotografies en color i d'altres en blanc i negre, la meitat es van fer encara analògicament, la resta amb càmera digital, i el conjunt «reflexa l'operatiu de totes les àrees», va assegurar Farré, que també considera que les fotografies «transmeten el sentiment i la professió dels bombers».

El llibre, que és molt visual i amb fotografies artístiques; es trobarà a totes les llibreries d'Andorra properament a un preu de 36 euros.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT