PUBLICITAT

Bartumeu aposta per una nova reforma de la llei de la CASS

  • El cap de Govern i candidat del PS vol canviar la cotització dels autònoms
  • El líder socialdemòcrata troba "demagògic" parlar de reduir funcionaris
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA


10133_matins4
El director de l'ANA, Albert Roig, el cap de Govern i candidat pel Partit Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, i els responsables de RSM Gassó, Ferran Benazet i Josep Maria Gassó. Foto: ANA / N. M.
El cap de Govern, Jaume Bartumeu, ha anunciat que considera necessària una reforma legislativa del sistema de cotització dels autònoms a la CASS per evitar situacions d'injustícia. El candidat a la reelecció pel Partit Socialdemòcrata ha fet aquestes declaracions en el seu discurs durant Els Matins de l'Agència on ha exposat algunes de les línies del seu programa electoral davant representants dels diversos agents econòmics i socials del Principat. Bartumeu ha parlat també del gran problema de dèficit de l'Estat, i de com el seu govern ho afrontaria si guanyés les eleccions, fent-ho de manera organitzada i pensant en el futur, però ha indicat que no es pot parlar d'aprimar la nòmina de l'Administració l'endemà de les eleccions i a costa de reduir el personal.

Aquest dimarts al matí s'ha celebrat la primera sessió d'Els Matins de l'Agència, amb Jaume Bartumeu com a convidat. En el seu discurs de presentació ha fet una petita introducció de la situació actual i dels darrers esdeveniments polítics, ha remarcat els avenços que ha pogut fer durant el seu període com a cap de Govern i ha presentat algunes de les propostes del Partit Socialdemòcrata per a la propera legislatura.

Bartumeu ha parlat, entre d'altres qüestions de la necessitat d'impulsar algunes reformes en la Llei de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social per evitar 'situacions injustes' que poden ofegar els autònoms i els petits empresaris. Ha opinat que és important donar suport a aquestes persones que formen una part important del sector econòmic del país i que alguns mesos poden veure la seva comptabilitat afectada per la cotització, que "els hi suposa un problema". Ha entonat el mea culpa per l'aprovació amb el vot positiu dels 28 consellers generals de la Llei de la CASS, i ha detectat "tres o quatre qüestions que s'haurien de resoldre i que es podria fer bé amb una modificació de la Llei". Un exemple que ha posat és el de les persones en situació de jubilació i sense família que els tingui a càrrec, que "els havíem deixat fora del sistema", i que segons ha explicat, es va resoldre mitjançant un Reglament, però s'hauria d'incloure en la modificació de la llei.

També en referència als empresaris i emprenedors, ha parlat de poder crear oportunitats per als professionals a Andorra i a l'exterior.

D'altra banda, ha conversa sobre la reforma de l'Administració i ha fet referència als "discursos fàcils", dient que és "demagògic i irresponsable pretendre que tots els mals del país passen per aprimar la nòmina de l'Estat", i ha aclarit que això no vol dir que l'endemà de les eleccions començaran a contractar personal. Ha dit que s'ha d'encarar l'endeutament públic de manera endreçada i amb perspectives de futur. També en aquest àmbit s'ha referit a les reunions que s'han mantingut amb els consols per definir les competències dels comuns, dient que "és evident que no es pot mantenir una superposició de vuit administracions en 464 quilòmetres quadrats".

Un altre punt important que considera Bartumeu que cal millorar és la Justícia, que ha de ser més àgil "perquè no hi hagi una aturada en la decisió de les execucions judicials", ja que segons ha indicat, que l'advocat digui que ha guanyat el judici, no serveix si l'execució de la sentència no arriba, i "es converteix en paper mullat".

Durant la seva xerrada, Bartumeu també ha fet referència a l'evolució de la legislatura durant els darrers vint mesos, i ha parlat de la desestimació del pressupost i el fet que els consellers de l'oposició hi votessin en contra sense presentar-hi esmenes. Ha repetit el que ja ha expressat en diverses ocasions, que mentre ells van permetre que el Govern d'Albert Pintat governés amb catorze consellers, al PS no se li ha permès.

A Els matins de l'Agència, celebrats a l'Hotel Crowne Plaza i patrocinats per RSM Gassó, hi han assistit prop d'una seixantena de persones representants dels diversos sectors econòmics i socials d'Andorra que han tingut ocasió de plantejar les seves qüestions i inquietuds al candidat a la reelecció com a cap de Govern pel Partit Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu. Aquest dimecres es repetirà l'esdeveniment amb la participació del cap de llista de Demòcrates per Andorra, Toni Martí, i la setmana vinent hi haurà com a convidats els caps de llista d'Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen i dels Verds d'Andorra, Isabel Lozano. Tot i així, aquests esmorzars col·loqui tindran continuïtat en el futur amb altres convidats representants de la vida política, social i econòmica del Principat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT