PUBLICITAT

El desplegament de l'apartat social, assignatura pendent de Bartumeu

  • El discurs oficial remarca la millora de la imatge exterior i el fet d'haver sortit de la llista de paradisos fiscals
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El cap de Govern, Jaume Bartumeu, pronuncia el discurs amb motiu de la Festa de la Constitució, ahir. Foto: ÀLEX LARA

La Constitució d'Andorra, en el títol segon, fixa els drets i les llibertats dels ciutadans del Principat. En el seu articulat, es van concretant aquests drets socials que, segons va apuntar el cap de Govern, Jaume Bartumeu, en el discurs amb motiu de la Festa de la Constitució 2011, encara s'han d'acabar de desenvolupar. A les portes de les eleccions, amb el Consell General dissolt i el Govern en funcions, Bartumeu va assegurar que és el moment de «repensar el país», cosa que «implica corregir, quan cal, alguns dels seus desequilibris», en referència precisament als drets socials.

El discurs del cap de Govern va ser marcadament institucional, amb al·lusions inevitables a la majoria d'edat de la Carta Magna: «Divuit anys després (de l'aprovació de la Constitució), vivim en una democràcia moderna i consolidada, on les estructures institucionals estan preparades per donar resposta a les demandes dels ciutadans».

En paral·lel, Bartumeu va voler subratllar alguns dels canvis que s'han produït durant el seu mandat interromput, especialment en relació amb els països veïns: «Hem aconseguit –en unes circumstàncies històriques molt complexes– estrènyer les bones relacions amb els països veïns i disposar, ara, d'una reforçada imatge exterior». En aquest sentit, va remarcar el fet que l'OCDE hagi retirat Andorra de la llista grisa de paradisos fiscals i també que «la ferma i seriosa línia de treball» de la Unitat d'Intel·ligència Financera i de la Unitat de Prevenció i Lluita contra la Corrupció hagin fet que, al Consell d'Europa tant el Moneyval com el GRECO «ens estiguin avaluant positivament».

Ara bé, l'assignatura pendent, per a Bartumeu, és «aprofundir en aquelles parts importants de la Constitució que no han estat desenvolupades», és a dir, el desenvolupament de les lleis socials. «Els vint mesos de legislatura han estat molt intensos i hem fet el que calia. Es van presentar dues proposicions de llei –la de llibertat sindical i la de modificació del codi de relacions laborals– i els grups liberals en van bloquejar la tramitació», va dir Bartumeu en declaracions posteriors al discurs –aquestes ja en clau més electoral que no pas institucional.

Aniversari en precampanya / Bartumeu, que a banda de cap de Govern en funcions és candidat del PS, no va ser l'únic que va aprofitar l'aniversari de la Constitució per llançar missatges de partit. Val a dir que la cap de llista dels Verds, Isabel Lozano, va reivindicar igualment el desplegament del text en l'apartat de drets socials. Això sí, amb una dura crítica cap al Govern socialdemòcrata: «Han viatjat molt a Europa, però s'han oblidat dels ciutadans del país. Aquí hi ha moltes persones que estan a l'atur i moltes empreses que no tiren endavant».

Pel seu cantó, el candidat d'ApC, Eusebi Nomen, es va mostrar convençut que..

TEMES RELACIONATS

-Més de 1.500 persones visiten la nova seu del Consell General.

-Reportatge:Una Vall sense Casa.


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT