PUBLICITAT

Els estudiants reclamen als candidats que la CASS els cobrexi

  • Els joves creuen paradoxal no tenir cobertura quan es valora tant l'educació
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una dona surt de la seu de la Caixa Andorrana de Seguretat Social Foto: EL PERIÒDIC

El grup Estudiants sense CASS, format per alguns estudiants majors de 25 anys que han perdut la cobertura sanitària, i encapçalat pel seu portaveu Alber Gomà, han fet una nova reclamació per aconseguir que la llei els empari a l'hora d'estar coberts per la CASS passats els 25 anys. El grup, que amb el suport del Fòrum Nacional de la Joventut d'Andorra (FNJA), ja havia manifestat el seu descontent anteriorment, es vol posar en contacte ara amb els quatre candidats a cap de Govern per expressar-los el problema que els ocupa i valorar les solucions que se'ls ofereixin.

Segons l'actual reglament de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), els estudiants universitaris andorrans quan compleixen els 25 anys perden la seva condició de beneficiaris i ja no tenen dret a la cobertura sanitària si no treballen. Alguns joves ja fa mesos que es van unir per reclamar que això canviï ja que asseguren que «no és coherent amb la societat actual que valora tant l'educació dels joves». Tot i haver mantingut converses tant amb l'exministra de Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez, com amb l'actual ministra Sílvia Bonet, el portaveu d'Estudiants sense CASS va assegurar a l'ANA que encara no se'ls han donat solucions «per la complicada situació política». És per aquest motiu que en els propers dies volen reunir-se amb cada un dels quatre candidats a cap de Govern per expressar-los el seu problema i demanar-los que hi aportin solució.

El primer dels contactes serà avui amb el candidat d'Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen. Dijous ho faran amb el de Demòcrates per Andorra, Toni Martí; i dimarts de la setmana vinent amb la candidata dels Verds d'Andorra, Isabel Lozano. El cap de Govern i candidat del Partit Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, encara ha de confirmar la data en què es podrà reunir amb aquest col·lectiu.

Segons va explicar Gomà, el problema «és que l'edat de finalització dels estudis cada vegada és més elevada, perquè s'aposta per una formació continuada, i es dóna el cas que molts estudiants passen dels 25 anys i com que no tenen una feina o han interromput la seva vida laboral, deixen de tenir cobertura de la seguretat social». Això fa que els joves hagin de contractar assegurances privades que tenen un cost «que no ajuda a la limitada butxaca dels estudiants» i que en alguns casos els obliga a canviar de metge de capçalera o d'especialista. Un exemple que va posar el portaveu és el d'un jove operat per un especialista que cobreix la CASS i que en voler seguir les seves revisions va haver de canviar de metge perquè va perdre la cobertura sanitària i l'assegurança privada, en tractar-se d'una fractura prèvia a la contractació, no ho cobria.

Tot i que aquesta no té perquè ser la tònica general, la presidenta del FNJA, Thaïs Zapata, coincideix amb Gomà en que cal evitar que es donin aquests casos, i és per aquest motiu que «es dóna total suport a la iniciativa». El FNJA col·labora a través de les xarxes socials per buscar estudiants que s'hagin trobat en aquesta situació i que ho vulguin explicar per unir esforços a l'hora de demanar la reforma de la llei. Zapata va afirmar que des que es van assabentar del problema han intentat posar-hi remei i que fins i tot es van arribar a reunir amb la ministra de Salut, Benestar i Treball, Sílvia Bonet, per demanar una solució. Encara que tant Gomà com Zapata van assegurar que la ministra es va mostrar interessada per la qüestió, «la situació política no ha permès actuar encara» i és per això que han programat les reunions amb els candidats a les eleccions del 3 d'abril. La reflexió de la presidenta del FNJA és que «no és coherent que en una societat que es basa cada dia més en l'educació i la formació dels seus ciutadans, no se'ls donin totes les facilitats possibles». A més, tal com expressen en el seu manifest els Estudiants sense CASS, això no suposaria un problema financer important perquè el col·lectiu jove genera poca despesa sanitària.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT