PUBLICITAT

Grandvalira i Vallnord mantenen els resultats de l'any passat

  • Els dos dominis han notat una davallada del client espanyol, el britànic s'ha mantingut i el rus ha crescut
P.G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Esquiadors ahir en el telecabina de l'estació d'esquí de El Tarter. Foto: ÀLEX LARA

El fred i la nevada d'ahir han de ser condicionants que han d'anar repetint-se les pròximes setmanes per aconseguir tancar aquesta temporada superant, en temps de crisi, la facturació de l'any passat. Així ho creuen els directors de les dues estacions d'esquí del Principat. Si a dia d'avui tanquessin les portes de Grandvalira i Vallnord els resultats ja estarien al mateix nivell que la temporada passada en aquestes dates. Ara però, falta un mes i mig per tenir els resultats definitius, i tot pot variar. Les dues estacions han remarcat que l'afluència del client més important i més pròxim, l'espanyol, s'ha disminuït mentre que el britànic s'ha mantingut i el rus ha augmentat.

La Setmana Santa que en altres anys cau més aviat al calendari, i depenent sempre de la meteorologia, és també una data d'atracció turística. Aquest any però cau a finals del mes vinent, i les estacions no confien en que es mantingui l'alta afluència a les pistes. «Nosaltres ho tenim marcat com a temporada baixa», explica Martí Rafel, director de Vallnord. Tot i això, en aquest mes i mig estan posats els punts de mira de les estacions perquè està en joc complir o no els objectius marcats.

«La setmana del 10 d'abril s'espera una gran operativa de portuguesos», va anunciar Martí qui va confirmar que ja s'ha donat un alt volum de reserves. La setmana vinent a més està la festivitat de Sant Josep, i els dos dominis també esperen l'arribada de molts valencians que cada any canvien les Falles per l'esquí. Seran aquestes les dates en les que es podrà donar el punt diferencial respecte als resultats de l'any passat. Superiors o inferiors. És una qüestió que els dirigents de les estacions encara no s'atreveixen a respondre. «Aquesta temporada ha tingut moltes oscil·lacions i depenem de la resposta del mercat espanyol», explica José Blanco, director de Grandvalira.

De fet, segons va explicar Martí, el mes de febrer ha estat més fluix que el mateix mes de l'any passat. «El calendari corregut de festivitats com les Carnestoltes i Setmana Santa han fet variar les xifres d'aquestos mesos en comparació amb l'any passat», va explicar el director de Vallnord.

MILLORIA DEL MERCAT INTERNACIONAL / Tot i que el mercat de proximitat, sobretot l'espanyol, continua sent el més important, aquest any s'ha notat una davallada. Per contra, l'internacional ha estat més present, i els esquiadors russos han augmentat la seva presència. La davallada del client espanyol s'ha notat també a les estacions catalanes per motius de la crisi econòmica. «Les estacions catalanes tenen més dependència del client de proximitat que Andorra. Nosaltres estem més internacionalitzats perquè el 30% dels clients són internacionals», remarca Rafel.

OPTIMISME PELS RESULTATS / Tant Blanco com Rafel són optimistes pel que queda de temporada. Els dos remarquen que depenen del factor meteorològic perquè es mantingui l'ambient d'esquí i no es canviï el xip cap a la platja. Els directors de les estacions d'esquí valoren positivament mantenir els mateixos resultats que l'any anterior. «És raonable en l'entorn econòmic difícil en els que ens trobem acabar igual que l'any passat», explica el director de Grandvalira.

Per la seva part, Vallnord que s'havia fixat com a objectiu superar les xifres de vendes de l'any passat en almenys el 4% no ha vist encara aconseguit aquest objectiu però «cada dia que passa anem apropant-se i no descartem aconseguir-ho», explica Rafel. El director de Vallnord es va mostrar «raonamblement optimista» pel que queda de temporada i per tancar comptes amb resultat positiu. «A més d'aconseguir les xifres de l'any passat hem d'ajustar els comptes però també necessitem créixer en ingressos. No ens podem queixar però volem més ingressos i hem de seguir remant amb el nostre esforç», va explicar Martí.

La crisi, les festes més retardades al calendari i la psicosi de no neu que es pot donar a partir d'ara si no hi ha precipitacions i augmenten les temperatures, són els condicionants que marcaran el balanç definitiu dels resultats de les estacions d'esquí.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT