PUBLICITAT

El tsunami respecta l'únic andorrà resident al Japó

  • David Calvet resideix a 500 quilòmetres al sud de Sendai, la ciutat més afectada pel desastre; l'estació de la Rabassa va registrar el sisme
A. L./ R. M. S.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La gran onada gegant avança sobre una població del nord-est del Japó Foto: KYODO NEWS

El devastador tsunami que ahir va arrasar el norest del Japó i que a l'hora de tancar aquesta edició s'havia cobrat ja un miler de víctimes mortals –a banda de 88.000 persones il·localitzables, segons dades de la Policia nipona– va respectar la vida de David Calvet i la seva família. Calvet, establert al Japó des del 1993, és l'únic ciutadà andorrà que hi resideix, segons el ministre d'Exteriors, Xavier Espot, que també va confirmar ahir que no es tenien notícies d'altres nacionals desplaçats al país. Calvet resideix a Ugata, a més de 500 quilòmetres al sud de Sendai, la ciutat més afectada pel desastre. De fet, els efectes del sisme van arribar a Ugata súmmament esmorteïts i, com ell mateix explicava ahir en conversa telefònica amb EL PERIÒDIC, la vida va continuar amb quasi absoluta normalitat a la prefectura de Mie: Calvet va acabar la seva jornada laboral al parc España de Shima, on treballa com a intèrpret, i l'únic símptoma del desastre que ja planava sobre bona part del país va consistir a recollir els nens abans d'hora «com a precaució». Sans i estalvis, doncs, però amb la por al cos: Ugata és una petita ciutat de prop de 20.000 habitants i a només cinc minuts en cotxe de la costa. Tenint en compte que l'onada gegant que va generar el terratrèmol i que va arrasar Sendai va penetrar fins a cinc quilòmetres terra endins, Calvet no les tenia totes: “Si hagués passat aquí, no li costaria gens arribar fins a casa nostra”. En fi. Els que encara estaven quasi en estat de xoc eren els Bayard-Yamashita, jove parella andorrano-japonesa amb la família d'ella resident a Fujisawa, ciutat dormitori al sud de Tòquio: un concís correu electrònic on la mare els confirmava que estaven bé va ser tota la informació que van poder-ne recollir.

Escenari dantesc / Calvet i Bayard coincideixen que el Japó és probablement el país millor preparat per afrontar un tsunami. El que no era previsible era, però, un fenomen com el que es va produir a les 14.46 de la tarda (vuit hores menys al Principat): un brutal terratrèmol de 8,9 graus en l'escala Richter, el més greu registrat des de fa 140 anys al Japó, i només comparable al que al 1960 es va produir a la ciutat xilena de Valdivia. L'epicentre, com se sap, es va localitzar a 130 quilòmetres a l'est de les costes japoneses, i el posterior tsunami va generar onades de més de 10 metres d'alçada. Al tancament de l'edició s'havien registrat més d'una seixantena de rèpliques de menor intensitat. Per si no n'hi havia prou, ja de matinada es va detectar un segon sisme de 6,6 graus Richter a la costa occidental del Japó, aquest a l'interior i sense tsunami.

Pel que fa a les conseqüències, les víctimes confirmades pujaven a última hora de la nit a 310 morts i 350 desapareguts. Unes xifres que el mateix govern nipó preveia que es quedarien ben aviat curtes. L'executiu s'esperava un nombre «extremadament alt de morts». Val a dir que es van produir situacions dantesques, més pròpies d'un film catastrofista que no pas d'un país com el Japó: en una platja de Sendai es van localitzar entre 200 i 300 cadàvers arrossegats per les onades que van escombrar la costa; d'altra banda, un remolí d'aigua es va empassar literalment i davant de les càmeres de televisió una embarcació amb prop d'un centenar de persones a bord, i un tren amb un nombre indeterminat de passatgers que circulava entre Sendai i Ishinomaki també va ser engolit per la mateixa onada gegant. Finalment, el Govern japonès va decretar l'estat d'emergència nuclear, es van aturar onze reactors i les autoritats van començar ahir al vespre l'evacuació de 3.000 residents prop de la central de Fukushiuma, davant del temor d'un fuga radiactiva. I per acabar: l'eix de la Terra es va desplaçar 10 centímetres a conseqüència del sisme.. Brutal.

 

TEMES RELACIONATS:


mini norber

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT