PUBLICITAT

Les farmàcies tenen prohibit importar i dispensar EPO

  • En un primer pas, Salut vol estalviar-se cada any 900.000 euros en la despesa de medicaments
P. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Substàncies dopants intervingudes pels mossos el passat mes de febrer Foto: EL PERIÒDIC

El Ministeri de Salut, Benestar i Treball i la Caixa Andorrana de Seguretat Social endeguen mesures de control de la despesa sanitària sobretot pel que fa als medicaments. A més de la despesa, Salut també vol exercir un major control de la dispensació de certs medicaments, i per aquest motiu ha formalitzat mitjançant avisos oficials publicats ahir al BOPA, mesures com la prohibició de distribuir productes com substàncies d'EPO i, més controls en d'altres com hormones de creixement. Una de les mesures que es preveu aplicar en breu és el decret de preus de referència que en una primera fase es basarà en set principis actius i amb la qual s'ha fet una estimació d'un estalvi d'aproximadament 900.000 euros a l'any, segons va explicar ahir la directora de Recursos Sanitaris, Carme Pallarès.

El ministeri, la CASS i el Col·legi de Farmacèutics estan ultimant el text d'un decret que es preveu sortirà publicat en les properes setmanes, en el qual es marcaran els preus de referència de determinats medicaments. Pallarès va explicar que en un principi s'han basat en només set principis actius que vénen a ser un total de 170 medicaments.

A partir d'aquest decret, un Omeprazol (protector d'estómac) , tindrà un preu de referència basat en les taxes que es marquin a Espanya i a França. Serà aleshores el consumidor el què haurà d'elegir si vol un genèric o una determinada marca. «El Govern marcarà en aquest decret el preu de referència màxim que la CASS pagarà per cadascun d'aquests medicaments», va remarcar Pallarès.

«Aquesta mesura és una acció per controlar la despesa que es fa en els medicaments, tot i que tenim l'ajuda que tant a Espanya com a França estan baixant els preus», va explicar la directora de Recursos Sanitaris.

Des del departament s'ha estudiat i s'ha fet l'estimació aproximada de l'estalvi que suposarà, però després podrà expandir-se a més medicaments.

En aquest sentit, Pallarès va destacar que ara cada cop més «els pacients opten per consumir el medicament més barat, i des del Govern el que volem és evitar pagar 30 euros quan es pot pagar només tres», va apuntar.

Per altra banda, la CASS també aplica les seves mesures de control de la despesa en els medicaments i ho fa amb la dispensació de tots els medicaments per un termini màxim d'un mes. Abans es podien comprar medicaments a les farmàcies per a períodes més llargs, però la seguretat social ha marcat un límit d'un mes per exercir un major control en la despesa, ja que es donava el cas que es comprava per a tres mesos i després no feia falta per a tant de temps.

L'EPO, PROHIBIT A LES FARMÀCIES / A partir d'avui i de manera oficial les farmàcies ja no poden importar i conseqüentment dispensar els medicaments d'epoetina i darbepoetina, i els medicaments amb extracte desproteïnitzat de sang de bou, conegudes popularment com EPO. Des del Ministeri de Salut entenen que aquests medicaments són per «a patologies el diagnòstic i el tractament de les quals s'efectua majoritàriament en el medi hospitalari». És per aquest motiu que aquestes substàncies només podran dispensar-se a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Aquesta mesura ja s'havia fet pública a través de circulars internes i amb la publicació al BOPA, i l'Executiu vol donar-li un caire més oficial.

El Govern vol fixar condicions particulars de prescripció d'aquests medicaments, entre d'altres raons, perquè formen part de la llista de substàncies i mètodes prohibits en l'esport del Codi mundial contra el dopatge. Altre argument esmentat és el risc per a la salut que suposa la utilització d'aquests medicaments.

Fins ara substàncies com l'EPO eren receptades pels especialistes i eren dispensades en les farmàcies. «En aquesta situació era difícil e controlar i no es tenia cap sentit restringit», va assenyalar la cap dels Recursos Sanitaris. Ara amb la dispensació única en l'àmbit hospitalari, Andorra agafa el mateix model que Espanya i exerceix una importació única d'aquestes substàncies a través del SAAS. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT