PUBLICITAT

El Fòrum Europeu de la Salut vol definir les seves línies d'acció fins al 2020

  • Els països membres de l'euroregió expressen el seu compromís amb el dret a la salut, la millora i la distribució d'aquesta
09032011bartumeu
La inauguració del Fòrum Europeu de Políqiques de Salut, aquest matí. Foto: ANA
El Fòrum Europeu de Polítiques de Salut per a alts responsables governamentals s'ha inaugurat aquest dimecres al matí al Centre de Congressos d'Andorra la Vella, amb la voluntat de debatre les línies d'actuació que s'hauran de seguir fins al 2020. El cap de Govern, Jaume Bartumeu, ha expressat el seu compromís personal i dels 53 països membres de la regió europea de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) amb el dret a la salut, a més de reconèixer la tasca de la directora regional que ha afavorit la creació d'un marc per reflexionar i debatre conjuntament els reptes de l'OMS. La directora regional de l'OMS, la doctora Jackab, ha indicat com a grans reptes aconseguir una millora de la salut i de la distribució d'aquesta, i ha agraït el compromís del cap de Govern perquè assegura que és fonamental per al desenvolupament de les polítiques de salut.

El Centre de Congressos d'Andorra la Vella acull des d'aquest dimecres al matí i fins al proper divendres el Fòrum Europeu de Polítiques de Salut per a alts responsables governamentals. Durant aquests tres dies, representants dels països membres de l'OMS debatran i compartiran experiències sobre com actuar en els propers anys per garantir el dret elemental de la salut. Així, i tal com ha indicat el cap de Govern en el seu discurs inaugural, els assistents al fòrum hauran de discutir els objectius i continguts de la Salut 2020. Bartumeu ha reconegut el paper de l'OMS de generar estratègies, accions o programes d'àmbit supranacional en referència a la implementació de la Declaració de Tallin que serviran de guia a nivell local a cada un dels 53 estats membres.

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, ha volgut insistir durant la seva exposició en el compromís adquirit pels integrants de l'OMS de respectar i garantir el dret de la salut, que inclou el fet de no deixar els grups vulnerables sense poder accedir a les prestacions. En aquest sentit ha parlat de la sanitat pública així com de garantir el proveïment de serveis assistencials segurs i de qualitat que donin resposta a les necessitats de la societat i a les seves exigències.

Durant la trobada dels representants d'aquests països, Bartumeu ha destacat l'oportunitat de treballar conjuntament per un món millor, i concretament sense malalties, ja que ha assegurat que "la prosperitat és inviable sense salut". A més, ha volgut inaugurar aquest fòrum amb una visió optimista de la situació, indicant que el context canviant i difícil ofereix oportunitats de millora.

Mentre Bartumeu ha agraït a la directora regional de l'OMS, Zsuzsanna Jakab, que hagi organitzat un marc per al debat, la doctora li ha tornat els agraïments assegurant que és imprescindible la implicació dels governs perquè s'han de prendre decisions en matèria de salut i es necessita el seu suport. Ha posat especial èmfasi en el paper clau dels ministres de salut com a promotors de l'acció per la salut, però també ha volgut ressaltar com a fet positiu que els ciutadans s'impliquin en les decisions deixant de ser elements passius gràcies a les noves tecnologies de la informació.

La doctora Jackab ha parlat durant la seva exposició de la implementació de la Declaració de Tallin i del compromís adquirit per l'OMS de reforçar el sistema sanitari. Ha apuntat que el gran repte dels estats membres és aconseguir una millora de la salut i una millor distribució d'aquesta.

Durant aquest dimecres i els propers dies, al fòrum s'hi celebraran parlaments d'alts càrrecs representants dels estats membres, com la mateixa directora regional, Zsuzsanna Jakab o el doctor Jose Martin Moreno, a més de debats amb representants de diversos països.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT