PUBLICITAT

De paleta a bomber

  • Ramir Mallol va ser un dels pioners del cos amb cinc companys més, fa mig segle
C. G.
ANDORRA LA VELLA

«Jo llavors era paleta, i vaig acceptar ser bomber junt amb un amic meu perquè ens oferien torns partits. D'aquesta manera podia seguir treballant a les dues feines», Així de clar i sincer s'expressa Ramir Mallol, un dels fundadors del cos ara fa 50 anys, junt amb cinc companys més. Ha passat mig segle, però manté viu el record.

De seguida, però, l'excés de feina va comportar que abandonés la seva feina a l'obra per dedicar-se plenament a la de bomber. «Vam començar a fer torns de 24 hores amb un únic dia de descans a la setmana, enriu-te dels torns que tenen ara», manifesta Mallol.

Però no només els torns han canviat. També el material (aixecaven cotxes amb ferros, apagaven flames amb una bomba vermella) o el transport (es mobilitzaven amb un únic camió) han canviat molt des de llavors. Mallol reconeix sentir certa «enveja» de la feina actual del cos, més organitzada i amb millors facilitats. De fet, la primera partida pressupostària aprovada en Consell General va ser de 300.000 pessetes (1.800 euros), una quantia que avui serviria com a molt per a reparar alguna de la maquinària actual.

Aquest bomber pioner va estar al cos una trentena d'anys i retén a la memòria tràgiques jornades com la dels aiguats del 1982, que van causar 13 víctimes mortals i unes pèrdues valorades en 6.000 milions de pessetes. O l'incendi de l'ermita de Meritxell 10 anys abans, que va destruir pràcticament la construcció.

Ahir present i passat van compartir celebració per a recordar el mig segle de vida. I Mallol va rebre l'homenatge que es mereix.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT