PUBLICITAT

Bernadó obté la mínima olímpica al primer intent a Barcelona

  • Acaba 7è amb 2h 17min 16s i és el primer atleta blanc a la marató dominada per kenians
R. M. S.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Al centre, el guanyador Omari Matebo, amb Joseph Kimeli Langat i Josephat Yego, 2on i 3er, respecitvament. Foto: EFE / TONI GARRIGA

Toni Bernadó té assumit que un atleta blanc no té res a fer contra un de negre. Són cossos diferents, i així els africans tenen les de guanyar en una carrera com la marató. Ahir, a la cita amb aquesta cursa a Barcelona, Bernadó va ser 7è (2h 17min 16s), una posició i una marca que va ser la millor d'entre els europeus i blancs. Un andorrà entre el totpoderós nivell africà i, a més, va aconseguir la mínima olímpica per als Jocs Olímpics de Londres al 2012. Era la primera de les tres oportunitats que tenia fins a la gran cita, i va obtenir premi. Bernadó ja té la feina feta, i la cinquena Olimpíada de la seva vida a la mà. Des d'Atlanta'96 que no se n'ha perdut cap. Ara té 44 anys.

Bernadó va tenir d'escuder i llebre Marcos Sanza. El seu company del CAVA va fer la feina ben feta fins el quilòmetre 22, quan la previsió era que aguantés fins el 15. Bernadó ho tenia tot calculat, fins al punt que era conscient que tenia la mínima assegurada al ritme que corrien. A la primera mitja marató, el temps de l'andorrà era d'1h 08min 23s, i a la segona, d'1h 08min 54s. Tot controlat al detall, a 3min 16s el quilòmetre de mitjana.

«Per moments pensava que anava molt lent, però no volia arriscar», va dir ahir Bernadó. «A la primera mitja creia que aniríem més ràpid», hi va afegir. Fins el quilòmetre 30 la cursa va funcionar amb l'andorrà instal·lat en un petit grup que buscava marca, però al voltant del quilòmetre 35 el veterà corredor va marxar sol. Dels sis kenians del davant, ni parlar-ne: un altre món. El guanyador de la cursa, Levi Omari Matebo, de 21 anys, va córrer a una mitjana de 3min 02s el quilòmetre. Una autèntica bestiesa.

Amb aquest resultat, Bernadó s'assegura la seva presència a Londres 2012, i es permet el luxe de no patir per la seva plaça en el que resta d'any i mig fins a la cita olímpica. «Estic molt content, perquè la feina ja està feta, ara descansaré i ja arribarà el moment de tornar a planificar res». Sempre ha dit que vol ser a uns Jocs només si té marca mínima: ja pot dir que se l'ha guanyada, perquè des del passat desembre que va decidir intentar-ho a Barcelona perquè es trobava en condicions de fer un temps inferior a 2h 20min, que ha treballat per aquest resultat.

FORTA PRESÈNCIA ANDORRANA / Més de 30 andorrans van ser a Barcelona, segons les dades de la Marató. A més de Bernadó, entre els 1.000 primers -van competir un total de 13.062- van arribar Ferran Gómez (Freitons Segits) en 2h 50min 18s i 197è, Andreu Isal (Triatló Serradells) en 2h 57min 49s i 462è, i Josep Clavero (Amics Atletisme) en 3h 07min 00s i 961è. De dones només va córrer Imma Parrilla (Club Pirinenc), amb un temps de 3h 43min 52s. La primera dona va ser la sueca Josephine Ambjörnsson, amb un crono de 2h 45min 31s. No hi va haver en cursa cap corredora de Kenia.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT