PUBLICITAT

El mercat immobiliari es mou en els valors de fa deu anys

  • Les vendes de pisos van créixer l'any passat el 10% i aquest any es preveu un estancament
06032011cases
Vista dels nuclis urbans d'Escaldes-Engordany i d'Andorra la Vella. Foto: TONY LARA
P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Si es mira l'evolució de l'Impost de Transmissions Patrimonials (ITP) i es té en compte tots els condicionats per fer un anàlisi complert i no només dels valors absoluts, les vendes dels immobles «se situen a nivells del 2001 si es té en compte que els preus són gairebé el doble que fa deu anys», va explicar el president de l'Associació d'Agents Immobiliaris (AGIA), Joan Carles Camp.

El gràfic de l'evolució de l'ITP indica que el resultat final és molt similar al del 2003, tot i això cal tenir en compte que en aquest any l'impost corresponia a una recaptació del 2,5% i actualment és del 4%.

L'any passat les vendes de pisos van créixer el 10%, tot i això, el mercat immobiliari no és optimista de cara a aquest any i es fixa com objectiu continuar al mateix nivell que l'any passat. Des de l'AGIA han anunciat que si no es produeix un canvi de tendència aquest serà l'exercici on moltes immobiliàries hauran de tancar els seus negocis. Actualment hi ha 240 agents immobiliaris.

PER PARRÒQUIES / Si s'analitza l'evolució de l'ITP per parròquies, l'any passat van haver que van tenir unes davallades importants com Canillo, que va baixar el volum de vendes el 40% aproximadament. Encamp va tenir una operació de 12 milions d'euros de recaptació per la venda dels terrenys pròxims a la boca est del túnel dels Dos Valires, que van costar uns 300 milions d'euros. Aquesta xifra desvirtua els valors absoluts de vendes d'immobles, però es pot dir que manté el mateix nivell que el 2008. Per tant, si no es té en compte l'operació esmentada, Encamp va superar les vendes de l'any 2009 en aproximadament 200.000 euros de recaptació d'ITP. A Ordino la recaptació de l'ITP també va ser 130.000 euros per sota que l'any anterior.

Les parròquies que han continuat una tendència més positiva van ser la Massana, Andorra la Vella que ha crescut d'1,3 milions a 1,6 milions, i Escaldes que ha tingut una evolució important gràcies a l'operació dels Horts i Jardins Guard del Càndid. Per la seva banda, Sant Julià de Lòria es va mantenir en els mateixos nivells que l'any anterior.

PREOCUPACÍÓ PER L'ESTANCAMENT /Al sector immobiliari li preocupa l'estancament en el què pot quedar immers. «Ens preocupa el conjunt general de l'economia perquè si no som capaços de generar riquesa la gent es queda sense feina i se'n va del país, hi ha més deflació demogràfica, i 7.000 afiliats menys a la CASS en els dos darrers anys. Tot això significa que augmenten les llars buides, per tant es dóna un desequilibri entre un augment en la productivitat que provoca un stock important», va explicar Camp.

En l'actualitat el que s'està fent és acabar amb les obres iniciades els anys 2005, 2006 i 2007. Hi ha promocions que es poden acabar però d'altres que es queden aturades. Tot i això, si inicialment estaven destinades a la venda cada cop més han de canviar la seva destinació per penjar el cartell de lloguer.

Tot i el lleuger creixement de les vendes de l'any passat, el sector s'ha quedat estancat, «podem dir que no progressa adequadament», va explicar Camp. Pel que fa als lloguers la sobreproducció i la presència més alta de l'oferta sobre la demanda fa que estigui per sota de la seva rendibilitat. «Es donen uns preus massa baixos per la dificultat econòmica en la què vivim, ara hi ha lloguers d'apartaments per 300 euros i això no es pot aguantar», va manifestar el representant dels agents immobiliaris. El mercat del lloguer es mou en un escenari de decreixement perquè marxa la població i no s'incentiven les residències passives.

ELS PREUS / Els preus dels lloguers es mouen entre el llindar de la rendibilitat. Des del sector s'aconsella no baixar més els preus per no estar per sota d'aquest llindar i perquè «les coses valen el que valen, i els costos de producció no baixen», va explicar Camp. Si el metre quadrat està al voltant de 3.000 euros, «no es poden oferir preus tant baixos».

En vendes, els que van comprar immobles fa temps «es pot dir que s'han descapitalitzat, es pot reduir el marge de benefici per posar a la venda un immoble però no per sota del preu de cost», va explicar el president de l'AGIA. Els promotors han pogut rebaixar els preus el 5% durant l'any passat.

incentivar la residència passiva / El sector immobiliari espera impacient l'aplicació de les noves lleis fiscals. Tot i això també critiquen que no s'hagin incentivat ràpidament les residències passives. Aquesta reivindicació ve de temps per part d'aquest sector econòmic perquè entenen que seria una reactivació no només per la compra o lloguer de més immobles, sinó també per a tot el teixit de l'economia del país. «Si som capaços de fer venir dos o tres mil famílies això significa 3.000 habitatges més de lloguer, més consum d'altres sectors com els cotxes, i també més serveis. Els residents passius són persones amb un poder adquisitiu mitjà i alt», va explicar Camp.

Un altre dels handicaps que marca el sector és l'intrusisme que es dóna sobretot en el comerç electrònic. «És incalculable el nombre de casos, però és una qüestió que s'ha de regular», va explicar el president de l'AGIA. Des del sector s'han presentat denúncies al Govern, però és molt difícil regular-ho. Camp assegura que hi ha portals de molt renom que es carreguen el mediador de les gestions immobiliàries. Una qüestió que des del sector denuncien pel bé del client, perquè sense agent immobiliari es redueixen les possibilitats de tenir garanties.

PROFESSIÓ LIBERAL O NO / L'AGIA està pendent d'informes jurídics que determinin si els agents immobiliaris formen part de les professions liberals. Així ho va explicar el president del col·lectiu, que va destacar que el text de la nova llei de col·legis de les professions liberals crea interpretacions diferents sobre si aquesta professió es pot considerar liberal o no. Els responsables jurídics estan estudiant aquesta doble lectura així com també la conveniència o no de ser una professió liberal per poder avançar en aquesta nova regulació i en l'adaptació dels estatuts.

OBERTURA AL MERCAT ESTRANGER/ L'obertura al mercat estranger és una altra qüestió pendent com una via de creixement. Tot i això des de l'AGIA són realistes i saben que tot i l'evolució de les noves tecnologies, els compradors volen negociar in situ. L'obertura a l'estranger però, també és contemplada com una col·laboració directa amb altres agents d'altres regions veïnes i és vista com una «sortida tímida» del mercat.

Una sortida que no veuen clara, perquè el mercat pròxim és el més eficaç si hi ha bonança econòmica. Aquests són mals temps per a la venda i lloguer de pisos, i el sector espera com tants altres, la reactivació econòmica per poder canviar la tendència a la baixa dels darrers anys. Una espera incerta que aquest any és marcat com a límit per a moltes agències que depenen dels números del 2001 per seguir treballant o tancar les portes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT