PUBLICITAT

Els adolescents preocupen

  • Les xifres d'atur juvenil, de ?Ni-nis' i de casos de depressions i trastorns alimentaris creixen al Principat
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Alberch i Garcia durant la presentació de l'informe Estat Mundial de la Infància, ahir Foto: TONY LARA

La directora d'Unicef Andorra, Marta Alberch, i la gerent de la Fundació Privada BPA, Carme Garcia, van presentar ahir l'informe de l'Estat Mundial de la Infància, elaborat anualment per Unicef a escala mundial. Aquest any s'ha centrat en l'edat de l'adolescència.

L'estudi analitza la situació i les esperances de futur dels 1.200 milions de joves entre 10 i 19 anys que es calcula que hi ha al món. Alberch va aportar xifres preocupants com el fet que el 80% dels adolescents viuen en països en vies de desenvolupament, que 70 milions no poden accedir a estudis de secundaria i que fins a 400.000 joves moren a l'any a causa d'accidents de trànsit.

Andorra pot semblar molt lluny d'aquestes problemàtiques, tot i que Alberch va recordar que els adolescents del país pateixen d'altres situacions també preocupants, i que comparteixen amb bona part dels països desenvolupats. La directora d'Unicef va exposar l'augment de les xifres d'atur juvenil, de casos de «Ni-nis» (joves que ni estudien ni treballen), així com de diagnòstics de depressions i de trastorns alimentaris, com és el cas de l'anorèxia o la bulímia o també de la part oposada, d'obesitat.

Malgrat tot, Alberch va lamentar que no es disposi d'una «base de dades per poder analitzar millor la situació dels adolescents andorrans». La demanda ha arribat al Govern, i aquest hi està treballant, malgrat que tal i com va reconèixer Alberch, es tracta d'un anàlisi «feixuc» i que requereix de temps. A banda d'aquesta demanda estadística de la situació dels adolescents al país, des d'Unicef també consideren que cal més inversió econòmica per donar oportunitats a aquest segment de la població, en temes com la formació o el contacte directe amb les empreses.

L'augment d'atur juvenil a Andorra no és, evidentment, un cas aïllat en el panorama mundial. Segons consta a l'estudi, fins a 81 milions de joves d'entre 16 i 26 anys estan en situació de desocupació al món.

Per tal d'eradicar aquesta problemàtica, així com per millorar el futur i expectatives d'aquests adolescents, l'estudi d'Unicef conclou que cal treballar per garantir l'educació i permetre que «puguin sortir del cercle de la pobresa», va manifestar Alberch. L'estudi també reclama més eines perquè els adolescents puguin dir la seva, així com revisar les lleis actuals perquè protegeixin més als joves. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT