PUBLICITAT

Alís troba «irresponsables» les promeses d'Ensenyat

  • El cònsol recorda que el Pas es va poder construir gràcies a l'emfiteusi
E. A.
ENCAMP

Periodic
Una vista del Pas de la Casa Foto: TONY LARA

«El lluïsme és un dret i no un impost». Aquesta és la primera objecció del cònsol d'Encamp, Miquel Alís, a les declaracions que el candidat territorial de Demòcrates per Andorra (DA), Carles Ensenyat, va fer en el marc de l'escudella de Sant Antoni del Pas de la Casa –que, per culpa del mal temps, es va retardar un mes i no es va celebrar fins diumenge. Aquell dia, Ensenyat va fer públiques les seves sospites que els veïns del Pas pateixen una «doble imposició» i va parlar de revisar la llei de l'ITP i regular el cens emfitèutic. En declaracions a aquest rotatiu, Alís va lamentar el grau de «desconeixement» del candidat –i fins ara conseller– encampadà, «que no distingeix un dret d'un impost», i va recordar que l'emfiteusi, de la qual deriva el dret de lluïsme, és la figura jurídica que va fer possible que al Pas de la Casa s'hi construïssin habitatges i comerços.

El cònsol d'Encamp no acaba d'entendre a què responen les promeses electorals d'Ensenyat: «Normalment, el dia de l'escudella també fem els encants de Sant Antoni. Espero que la campanya no es converteixi en uns encants –a veure qui en dóna més– i que el candidat de DA no vagi fent promeses irresponsables al veïns, dient-los que no pagaran això o no pagaran allò».

Figura única a andorra / L'emfiteusi a la parròquia encampadana és una figura única a l'Andorra contemporània i, en el seu moment, es va escollir per permetre la urbanització del Pas de la Casa. I és que es dóna el cas que tots els terrenys que hi ha en aquella zona són comunals i, per tant, inalienables. És per aquest motiu que, per construir-hi un nucli amb habitatges i establiments comercials, era necessari trobar una fórmula que fes compatible aquest desenvolupament amb la conservació de la propietat per part del Comú d'Encamp.

El Comú d'Encamp, com a propietari d'aquests terrenys, té dret de lluïsme, és a dir, té el dret de rebre una part del valor de la cosa emfitèutica quan aquesta es transmet a una tercera persona. Alís va afirmar que tothom al Pas de la Casa «està al corrent» d'aquesta particularitat. «Si no fos per aquesta figura, el Pas de la Casa avui no existiria, ni els comerços ni els habitatges», va afegir el mandatari encampadà.

Alís, més enllà de considerar enganyoses les promeses d'Ensenyat, assenyala que el cens emfitèutic correspon al Comú d'Encamp, de manera que no es un afer que competeixi al Consell General.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT