PUBLICITAT

El Govern destina 43.000 euros als ajuts convocats en el marc de la CTP

  • Els treballs abasten més d'un territori pirinenc i impliquen empreses privades i centres de recerca
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els coordinadors andorrans dels projectes que han rebut els ajuts de la CTP, en la presentació d'ahir. Foto: TONY LARA

La Secretaria d'Estat d'Ensenyament Superior i Recerca ha seleccionat ja els tres projectes que es beneficiaran de les ajudes que el Govern concedeix en el marc de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) i que aquest any ascendeixen a 43.000 euros –un 30% més del que es va destinar l'any passat a aquesta convocatòria. Els projectes escollits tractaran, respectivament, sobre la influència del canvi climàtic en el turisme de neu el Pirineu, l'obtenció de la planta Gentiana lutea, o genciana groga, in vitro i, finalment, sobre la monitorització amb radar dels moviments de roques i esllavissades en vessants potencialment inestables.

La voluntat de la CTP –i els ajuts que atorguen les institucions que hi estan implicades– és prioritzar aquelles actuacions que permetin desenvolupar accions comunes en matèria d'investigació pública, fomentar la cooperació d'empreses i altres actors socioeconòmics amb els centres de recerca dels diversos territoris en el marc de projectes científics i tecnològics originals, i promoure l'intercanvi del gran nombre de recursos que hi ha actualment en matèria de recerca i desenvolupament.

El secretari d'Estat d'Ensenyament Superior i Recerca, Joan Marc Miralles, va ser l'encarregat de presentar ahir els tres projectes seleccionats. Miralles va recordar que aquests estudis, per rebre l'ajut de la CTP, han de tenir un abast transfronterer i que, com a mínim, han de versar sobre dos dels territoris que formen part d'aquesta comunitat –la CTP està formada per tres regions franceses (Aquitània, Migdia-Pirineus, Llenguadoc-Rosselló), quatre comunitats autònomes espanyoles (Catalunya, Aragó, Navarra i el País Basc) i el Principat d'Andorra. A més, el desenvolupament dels treballs ha de comptar amb la participació d'una empresa o bé d'una entitat sense ànim de lucre.

Els projectes que es van presentar ahir han rebut, d'una banda, l'aportació del Govern, que es correspon amb la quantitat pressupostada per a les tasques que es realitzaran precisament en territori andorrà. Ara bé, en paral·lel, els treballs reben l'ajut dels governs dels altres territoris que formen part de la CTP i que estan afectats per l'estudi en qüestió.

De part del Govern d'Andorra, el projecte Influència del canvi climàtic en el turisme de neu al Pirineu s'ha emportat l'ajut més important –en concret, 25.000 euros. La Monitorització de despreniments de roques i esllavissades amb interferometria SAR terrestre ha rebut 12.000 euros i,per últim, l'estudi per a l'Obtenció de Gentiana lutea in vitro i determinació dels paràmetres de cultiu idonis per obtenir millors propietats funcionals i composició en principis actius ha aconseguit 6.000 euros

Planta medicinal / La genciana groga és una planta que es troba naturalment al Pirineu i que té propietats medicinals i farmacològiques que fan que, els últims anys, s'hagi recol·lectat de manera descontrolada. L'estudi que va presentar ahir Marta Domènech compararà diferents tècniques de cultiu in vitro per determinar quina és la més adient per a aquest tipus de planta, alhora que s'analitzaran les propietats d'aquesta espècie –la genciana és una planta diürètica, tonificant i amb propietats antioxidants. Un cop s'hagin obtingut al laboratori plantes amb capacitat d'arrelament, aquestes es portaran aquí a Andorra, per observar-ne el comportament.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT