PUBLICITAT

El sector econòmic reclama que la campanya se centri en reformes

  • Les organitzacions volen que el Govern que surti del 3-A faci seu el projecte de reactivació previst per a maig
P. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Marc Pantebre, president de la CCIS, Xavier Altimir, president de la CEA i Joan Tomàs, secretari de l'EFA, ahir presentant ?Andorra té futur' Foto: ÀLEX LARA

Reformes econòmiques, propostes concretes, implicació i iniciatives per sortir de la crisi. Aquestes haurien de ser, al parer dels principals representants del sector econòmic del país, els fils conductors de les línies argumentals d'aquells llibres que sota les sigles de cada partit representen l'aparador de cada programa polític electoral. Així ho van manifestar ahir Marc Pantebre, president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS), Xavier Altimir, president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) i Joan Tomàs, secretari de l'Empresa Familiar Andorrana (EFA), en la presentació d'un projecte de reformes econòmiques que estan elaborant, i que va avançar ahir aquest rotatiu.

Els polítics han de fer bé els deures i omplir de propostes de reformes econòmiques els seus programes electorals, perquè així ho reclamen des d'aquestes organitzacions i també ho van manifestra la setmana passada, des de GM Consultors ,els experts econòmics Xavi Prats i Gerard Martínez, quan van explicar els indicadors econòmics que preveuen una frenada de la davallada i un possible augment del PIB per aquest any.

«El tema més important de la campanya electoral ha de ser l'economia, les reformes econòmiques són inajornables. Aquestes han de ser l'argument principal», va explicar Pantebre qui va remarcar que entre aquesta campanya electoral i la que es va fer fa dos anys, «hi ha un escenari nou, amb noves lleis que s'han desenvolupat», va dir.

Per la seva part, el president de la CEA va agrair que tant els psocialdecomòcrates amb Jaume Bartumeu al capdavant com els liberals amb Albert Pintat «se'ns ha tingut en compte», des que es va crear la confederació empresarial. Això sí Altimir adverteix que la feina d'ara va més enllà d'una consulta puntual. «Val la pena que els polítics fancin seu el projecte que estem preparant les tres organitzacions empresarials per tornar a fer créixer el PIB andorrà», va manifestar Altimir.

El secretari de l'EFA va ser més precís i va concretar que des d'aquest sector es reclama que els programes polítics de cada partir «han d'estar plenes de propostes per modernitzar l'economia andorrana i per reactivar la inversió pública i també la privada perquè es torni a dinamitzar la situació» després de la situació de crisi per la qual s'està passant.

AL MAIG ES PRESENTARÀ EL NOU MODEL / Sota el títol «Andorra té futur. Una visió empresarial», les tres organitzacions que representen el teixit empresarial andorrà volen presentar per al mes de maig un programa de reformes, internes i internacionals, de les quals hauran de prendre nota tots els empresaris del país i també el sector polític que haurà de fer alguna que altra reforma. Per no accelerar el que consideren un document històric i poder tenir-lo a punt per a les eleccions, des de la CCIS, la CEA i l'EFA han considerat que treballaran amb els tècnics i empresaris aquet projecte autònom «no sotmès a dinàmiques polítiques ni a la campanya electoral», va puntualitzar el president de la cambra de comerç.

La redacció bàsica del projecte ja està feta i ha estat lliurada a una vintena d'empresaris perquè ells mateixos puguin també fer les seves aportacions de millora. Un projecte que no pretén altra cosa que frenar aquesta davallada econòmica «per poder tornar a fer créixer el PIB perquè si no creix no es podran fer mesures fiscals ni de cap mena», va dir Altimir.

Tal i com va avançar ahir EL PERIÒDIC D'ANDORRA el projecte conjunt marca els eixos principals de l'obertura econòmica, l'homologació amb Europa i el món, la recerca i la potenciació de nous sectors econòmics com la biogenètica, les nanotecnologies, els registres de patents, l'educació, la salut i les energies renovables, entre d'altres.

«És la primera vegada que es promou des de les tres institucions un plantejament seriós», va explicar Pantebre.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT