PUBLICITAT

El Govern i els farmacèutics, a punt d'un acord pel transport

  • El Col·legi i el Ministeri de Salut han d'acabar de definir els productes que entren al país per via d'urgència
P. G. / E. A.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'interior d'una farmàcia, amb la farmacèutica que busca un producte Foto: TONY LARA

El Col·legi de Farmacèutics i el Govern estan a punt de tancar un acord relatiu al transport de medicaments, que ha de servir per determinar si l'actual via d'entrada d'aquests productes al país és la més correcta i, més en concret, si aquesta és la via que s'ha d'utilitzar per a tots i cadascun dels productes farmacèutics. Mentre el Ministeri de Salut i els farmacèutics acaben de tancar els serrells d'aquest acord –ahir mateix es van reunir i tenen previst acabar d'aclarir alguns punts de cara a la setmana vinent–, els transportistes, en paral·lel, han criticat que s'utilitzi la via d'urgència per importar no només medicaments, sinó també productes de parafarmàcia. Aquesta és precisament una de les queixes que el cap de Govern, Jaume Bartumeu, i el ministre d'Economia i Finances, Pere López, van recollir divendres de la setmana passada, just després de l'assemblea de l'Associació de Transportistes de Mercaderies i Carburants.

Durant la reunió d'ahir, farmacèutics i Govern es van posar d'acord, com a mínim, en el fet que cal trobar una solució a aquesta qüestió. El fet és que les farmàcies del país tenen una manera d'abastir-se de productes –medicaments i altres productes que es troben en aquest tipus d'establiments– que els funciona prou bé, en el sentit que els estalvia l'acumulació d'estocs De fet, la via d'urgència permet disposar de medicaments en el moment en què siguin necessaris, sense que les farmàcies hagin d'acumular tot tipus de fàrmacs que podrien arribar, fins i tot, a caducar.

En aquests moments, hi ha iniciat un procés de revisió d'aquesta manera de procedir. Fonts del Col·legi de Farmacèutics van confirmar ahir que, efectivament, s'està a punt de tancar un acord amb el Ministeri de Salut, però no van voler donar detalls de quins aspectes seran modificats, ja que primer ho volen traslladar a l'assemblea de col·legiats. Pel seu cantó, la ministra de Salut, Sílvia Bonet, va optar per la discrecció més absoluta, tenint en compte que es tracta d'un «tema molt sensible». Això sí, va reconèixer que «la voluntat hi és per les dues parts».

Malestar dels transportistes / Tot i que el Ministeri de Salut i el Col·legi de Farmacèutics han posat fil a l'agulla en aquesta matèria aliens a les demandes dels transportistes, el fet és que aquests van traslladar el seu malestar al cap de Govern i al ministre de Finances, pel fet que es permet que alguns productes travessin la Duana per via d'urgència quan no es tracta de medicaments pròpiament dits.

Bartumeu, de fet, els va mirar de tranquil·litzar informant-los que aquesta qüestió ja estava sobre la taula de Salut. Bartumeu va admetre que les farmàcies del país no es poden permetre tenir un estoc de tots els medicaments, però «això no vol dir que hagin de tenir un tracte de favor per productes que són de parafarmàcia i no són urgents».

Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT