PUBLICITAT

Govern i Comú inicien converses per obrir Sud Ràdio al públic

  • L'edifici es troba en bon estat i només cal estudiar la seguretat per convertir-lo en museu i restaurant
P. G.
ENCAMP

Periodic
El cònsol encampadà, Miquel Alís i el ministre de Turisme, Claudi Benet, visiten el cap del port d'Envalira, ahir. Foto: TONY LARA

Convertir el cap del port d'Envalira en un punt de referència turística, condicionant l'espai, obrir les portes de l'edifici de Sud Ràdio al públic com un museu a 2.400 metres d'altura, així com la millora de la infraestructura del circuit de gel, són algunes de les intencions que tant des del Govern com del Comú d'Encamp es van plantejar en una trobada que es va celebrar ahir al mateix cim del port. No hi ha cap projecte ni cap acord signat, però tant el cònsol major encampadà, Miquel Alís, com el ministre de Turisme, Claudi Benet, van manifestar que aquesta idea de revitalitzar aquest punt estratègic del país no es vol que es quedi en una declaració d'intencions, sinó que es treballarà perquè sigui una realitat i «com un projecte de país», va explicar Benet.

Ahir mateix, els responsables polítics van poder visitar les instal·lacions de l'edifici de Sud Ràdio (propietat del Govern i llogat pel comú mitjançant un conveni), i van explicar que es troba en perfectes condicions. «L'estat de conservació és impecable i entenem que no s'hauria de fer cap obra sinó només netejar-lo», va explicar el cònsol encampadà. A diferència del que va passar en l'edifici de Ràdio Andorra, on l'interior ha quedat fet malbé pels anys i per les filtracions d'aigua, el de Sud Ràdio es troba en perfecte estat i per part de les autoritats només s'apunta a estudiar si compleix totes les mesures de seguretat per poder obrir-lo al públic.

CENTRE DE METEOROLOGIA I RESTAURANT / Amb el que es preveu sigui un condicionament fàcil i barat de l'edifici, Sud Radio pretén convertir-se en un punt referent d'atracció turística. Per aquest motiu, els responsables polítics van explicar alguns dels usos als què se'ls pot dedicar, això sí sense cap projecte de pressupost ni cap estudi previst. A més de l'exposició museística de tots els aparells de l'emissora de ràdio i d'altres com televisions antigues dels anys 50, l'edifici té una gran superfície a aprofitar que podria destinar-se a un centre d'estudi de la meteorologia o de la neu, segons va apuntar el ministre de Turisme. Alís també va manifestar que es podrien realitzar trobades universitàries, no només de la Universitat d'Andorra sinó també d'altres estrangeres.

Si una cosa té l'edifici és el punt i gràcies a aquest la visió d'un paisatge de 360 graus en la terrassa que envolta la torre. Un recurs, titllat de cultural i turístic, que té moltes iniciatives al darreres. Fins i tot es va apuntar la possibilitat d'habilitar un restaurant en la part alta de la torre amb vistes a una altura de més de 2.400 metres d'altura i per totes les vessants de les muntanyes.

SENSIBILITZAR LA SOCIETAT / La d'ahir va ser una primera trobada per donar contingut aquest lloc emblemàtic i «sensibilitzar i conscienciar la gent del potencial turístic que té», va explicar Benet. Un potencial que hauran d'explotar de la mà de les autoritats, local i central, i també dels privats de la zona. Així, la remodelació del cap del port d'Envalira comporta un arranjament de la zona en la què hauran de col·laborar els privats, benzineres i restaurants de la zona. També es preveu una senyalització de la zona amb una àrea d'aparcament millor habilitada. El cim del port comptarà amb una taula d'orientació que expliqui els noms de cadascun dels pics que es veuen des d'aquest punt de la carretera que ara, després que la majoria del trànsit provinent de França s'hagi desplaçat pel túnel, pot convertir-se en un mirador turístic referent.

Un primer pas de l'impuls d'aquest punt estratègic que es va donar ahir també en un lloc simbòlic, el refugi de Fra Miquel. Aquest va ser «el primer edifici que es va construir en aquesta zona, i va salvar moltes vides de gent que passava per aquí i que no podia continuar per les fortes nevades i es refugiava aquí», va explicar Alís. Es tracta d'un edifici que ara ha estat rehabilitat com un restaurant.

ZONA DESCUIDADA / El cap del port d'Envalira compta amb dues benzineres i restaurants. Aquesta zona ha estat descuidada per les autoritats competents, segons van reconèixer ahir tant el ministre com el cònsol. Per aquesta raó es pretén donar-li un impuls i convertir-lo en un referent turístic tenint en compte tota la sèrie d'idees que es van projectar ahir en una primera reunió sobre el terreny.

La d'ahir va ser una trobada fructífera pel que fa a les iniciatives apuntades per les dues bandes, Govern i Comú. Ara però, l'esperança queda en que donades les dates en què ens trobem, prèvies a unes eleccions generals, no quedi com una reunió plena de declaracions d'intencions sinó com un primer pas al què haurà de seguir un projecte i estudi seriós amb terminis, pressupost i acords entre les tres parts (Comú, Govern i particulars) signants.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT