PUBLICITAT

240 estrangers van obtenir la nacionalitat andorrana al 2010

  • El 86% dels nous andorrans eren espanyols, seguits de lluny pels portuguesos, el 4,5%
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un home se sotmet a l'exàmen per obtenir la nacionalitat andorrana. Foto: TONY LARA

El Servei de Passaports del Govern va aprovar durant l'any passat la concessió definitiva de la nacionalitat andorrana a un total de 240 persones estrangeres. Totes elles, i tal i com dicta la llei, porten més de vint anys residint al país i han hagut de renunciar a la seva nacionalitat d'origen per poder ser andorrans.

Els residents originaris de l'Estat espanyol són els que lideren aquesta llista de nous andorrans en un percentatge molt majoritari. L'any passat, de les 240 persones que van substituir el seu passaport pel del Principat, 207 eren espanyoles. És a dir, el 86% del total.

Van seguir-los de molt lluny els portuguesos, que van suposar el 4,5% dels nacionalitzats, fent un total d'11 persones. Seguidament, els francesos i els marroquís amb nou, a més d'una persona de procedència italiana, una xilena i una uruguaiana.

Pel que fa a l'edat d'aquests nous andorrans, les dades facilitades pel Servei de Passaports indiquen que 114 eren menors de 50 anys i 126 eren majors d'aquesta franja d'edat. En tots dos grups els de procedència espanyola són els majoritaris, tot i que en el cas dels majors de 50 anys estan precedits pels francesos, mentre que en el cas dels menors de 50 anys pels portuguesos. En qualsevol cas, tots podran participar a les properes eleccions generals del 3 d'abril, ja que han renunciat a la seva nacionalitat d'origen i s'han incorporat al cens andorrà.

Abans, però, han hagut de certificar que fa almenys vint anys que resideixen al país, a més d'haver hagut de superar exàmens sobre cultura, història i informació relacionada amb el Principat, així com del domini de la llengua catalana. A nivell general, totes les persones que s'hi presenten obtenen l'aprovat.

Menys concessió de nacionalitats / Establint una comparativa amb l'any anterior, al 2009 el nombre de persones que van esdevenir andorranes de ple dret va situar-se en les 276 . És a dir, la xifra va decréixer lleugerament d'un any per l'altre. El que és va mantenir, però, és la procedència dels nous andorrans, de majoria espanyola i seguida pels portuguesos.

Veient les xifres i per potenciar l'incentiu entre els residents per a obtenir la nacionalitat, el Partit Socialdemòcrata va proposar l'any passat una iniciativa per reduir el mínim d'anys per tenir dret a accedir a la nacionalitat, passant dels 20 actuals als 15. La proposta, però, va ser tombada al Consell General.

Segons les dades més recents mencionades per Estadística, si la iniciativa del PS prosperés unes 5.000 persones més se sumarien a les vora 13.000 que actualment poden accedir a la nacionalitat andorrana, ja que fa més de 20 anys que resideixen al país.

Sigui com sigui, però, la proporció de persones que volen nacionalitzar-se en relació als que ho poden fer és molt reduïda (240 pels 13.000 totals).



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT