PUBLICITAT

Aprovat el Sistema nacional de vigilància de la salut pública

  • El nou decret pretén detectar riscos sanitaris i activar els processos per a la seva gestió
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

El Govern ha aprovat un decret per dotar d'una estructura a la vigilància de la salut pública. Aquest nou sistema permet observar i fer seguiments permanents de l'estat de salut de la població, dels riscos sanitaris que poden implicar un perill per a la població i activar els processos destinats a la gestió de la situació que se'n deriva.

El decret del sistema nacional de vigilància té com a finalitat utilitzar la informació per a l'acció que ha de ser oportuna. Amb aquesta nova eina, s'estableix una nova estructura de vigilància en salut pública adequada a la situació actual, que ha de servir per aportar elements vàlids per prendre decisions en el marc de l'administració sanitària. El que li dóna qualitat és la seva capacitat per observar els fets epidemiològics de manera continuada, identificar-ne les característiques i les modificacions, i retroalimentar-se mitjançant el contacte directe amb les fonts d'informació. D'aquesta manera, es pretén guanyar capacitat d'adaptació i resposta als problemes actuals.

El propi sistema s'estructura en quatre subsistemes. Per una part està el subsistema de vigilància de malalties infeccioses, el segon és el relacionat en l'alerta i la resposta ràpida, el tercer és sobre la vigilància epidemiològica ambiental i el quart subsistema és el de monitorització de programes d'intervenció i valoració del seu impacte.

A més, el Govern també ha regulat altres aspectes com les funcions, l'organització, els informes i dictàmens que ha d'elaborar i els requeriments dels subsistemes, establint que es regularan per ordres ministerials.

La necessitat de crear una vigilància epidemiològica de la població ja quedava reflectida en la llei genera de sanitat del 89, i en la seva modificació del 2009. Per a tenir un sistema amb una completa informació, els professionals de la salut han de comunicar al govern, i als programes i registres sanitaris, les dades nominatives relatives a les malalties de declaració obligatòria.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT