PUBLICITAT

Objectiu: augmentar el nombre de donants

  • La col·lecta andorrana està lluny de les xifres d'Espanya, situada en 38 donacions l'any per cada 1.000 habitants
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Bonet i el president de la Creu Roja Andorrana, Josep Duró, ahir. Foto: ÀLEX LARA

La campanya de donació de sang impulsada pel Banc de Sang i de Teixits de Catalunya (BST), la primera que es fa al país, va inaugurar-se ahir amb un objectiu clar, el d'augmentar el nombre de donants que actualment hi ha al Principat.

La ministra de Salut, Benestar i Treball, Sílvia Bonet, va informar que les xifres van situar-se al 2009 en les 866 mostres i que el 2010 es va aconseguir superar la xifra fins assolir les 884. Aquestes, però, estan molt lluny de les de l'Estat espanyol o de les que recomana de l'Organització Mundial de la Salut. Aquesta fixa en les 45 donacions per cada 1.000 habitants el nivell òptim per a garantir la sang als sistemes sanitaris, segons va informar el director del BST, Ramón Pau Pla. En el cas de l'Estat espanyol aquest índex està en les 38 donacions, mentre que a Catalunya és lleugerament superior: 39,4. A Andorra se situa al voltant de les 10,5 donacions. La tasca del ministeri i el BST ha de servir per «anar incrementant el nombre de donants en els propers anys», va assegurar la ministra.

La campanya catalana és la primera que permet al col·lectiu homosexual donar sang. Se celebrarà durant aquesta setmana, mentre que la francesa tindrà dues convocatòries, una al juny i una a l'octubre. Pla va manifestar que mantenen contacte amb el Banc de Sang de Sang de Tolosa i que treballaran conjuntament per l'objectiu comú de fer créixer la participació a les col·lectes. El fet que la part francesa prohibeixi als homosexuals donar sang no serà un impediment, segons Pla, que va assegurar que entre les dues parts «no competirem, sinó que crearem sinergies».

La Creu Roja Andorrana serà qui s'encarregarà de la logística de la campanya, tot i que des del BST es proporcionen metges i infermers, així com un autobús per a fer les col·lectes.

QUATRE DIES DE CAMPANYA / El BST estarà fins avui a les aules de la Creu Roja Andorrana de la capital. Demà serà a Canillo, Escaldes i al Pas de la Casa. Dijous arribarà fins a Sant Julià, la Massana, Encamp i Ordino. Pla va recordar que el requisit per poder ser donant és ser major d'edat i tenir un pes superior als 50 quilos.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT