PUBLICITAT

La Duana va denegar l'accés a 1.237 persones de l'Europa de l'Est al 2010

  • La Policia assegura que l'actuació ha comportat la disminució d'aquests grups en els darrers mesos
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un control fronterer a la Duana del Pas de la Casa. Foto: TONY LARA

La Policia va informar ahir del balanç de les actuacions per frenar l'entrada de grups organitzats il·legals procedents de l'Europa de l'Est. En total, i segons les xifres presentades pel cos policial, els Agents de l'Àrea de Seguretat Pública i Proximitat Ciutadana van efectuar un total de 8.441 controls a persones d'aquests països als punts duaners de Sant Julià de Lòria i del Pas de la Casa. D'aquests, un total de 1.237 van comportar la denegació de l'accés al Principat, és a dir, un 14,65% del total.

El nombre de controls efectuats és molt superior al que el mateix cos va efectuar un any abans, mostra també de la tasca de la Policia de frenar l'entrada de grups organitzats al país. Concretament, durant el 2009 es van efectuar un 74,5% menys de controls que al 2010 (4.837 pels 8.441). L'índex de persones que no van poder entrar al país, però, va ser similar al de l'any passat. Al 2009 va ser del 15,13%.

Aquest mateix índex, en canvi, s'ha incrementat durant el primer mes d'aquest any, segons va informar la Policia. Al 16,55% dels 465 controls efectuats a la Duana (77 persones) se'ls hi va denegar l'accés durant aquest gener.

Amb tot, la Policia es va mostrar satisfeta ahir per aquest balanç d'actuació, que ha permès que en els «últims mesos s'hagi reduït al Principat la presència d'aquests grups, el que implica una modalitat més de lluita i repressió per part del Cos de la Policia contra els membres del crim organitzat», van assenyalar en un comunicat.

La privació d'entrada al país exercida per la Policia estan motivades en base a la llei d'immigració, i tenen com a causes no dur la documentació adient, per motius de seguretat pública en tenir antecedents a Andorra, al de residència o al d'origen, o per no gaudir de mitjans econòmics.

Els casos que, després de l'estudi de la documentació presentada per aquestes persones que volen entrar al país, queda manifest que pot haver-hi indicis de falsetat, són traslladats als membres de l'Àrea de Policia Criminal. És llavors quan intervé també el Grup de Cooperació Internacional (OCN Interpol Andorra), per fer les verificacions pertinents als països on presumiblement han estat expedits els documents sospitosos. Quan la resposta dels països indica que aquests són falsos, la Policia confecciona ordres de recerca.

26 ordres de recerca / Aquestes actuacions van comportar al 2010 la confecció de 26 ordres de recerca, les quals van comportar la detenció de quatre persones, totes residents a França, tres d'elles d'un mateix grup i originaris de Geòrgia. Aquests grups venien a Andorra per cometre accions de caire patrimonial, segons va indicar la Policia.

Un dels quatre detinguts encara està ingressat al Centre Penitenciari de la Comella, mentre que la resta han estat expulsats del país.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT