PUBLICITAT

Pistes més segures

  • El Dia de la Seguretat consciencia dels perills de les pràctiques de risc en un esport cada vegada més massificat
CLARA GARNICA
ENCAMP

Periodic
Un moment de la master class que es va fer a Costa Rodona, al sector de Pas de la Casa, ahir al matí Foto: àlex lara

Grandvalira i Vallnord van celebrar ahir el Dia de la Seguretat a les Pistes, una jornada que ja ve sent habitual en els darrers anys. Ski Andorra i el Govern són els impulsors d'aquesta jornada, que pretén conscienciar als esquiadors de la necessitat de prevenir i respectar les normes de seguretat de les pistes per tal de reduir al màxim els accidents. Aquesta tasca és cada vegada més complicada, va reconèixer ahir la directora d'Ski Andorra, Marta Rotés, davant l'augment de persones que any rere any opten per dedicar el seu temps d'oci a la pràctica de l'esquí.

Rotés va exposar que actualment «l'esquiador és més urbà», és a dir, no és tan tècnic i hi ha una part important que no té una tècnica apurada de l'esquí, cosa que no succeïa tan habitualment anys enrere. L'esquí s'ha massificat i ara és més habitual veure a persones que baixen pistes sense dominar del tot la pràctica de l'esport. Com a conseqüència augmenten els riscs d'accidents per conductes imprudents, tal i com va assegurar Rotés.

Partint d'aquesta situació Ski Andorra va organitzar ahir un seguit d'activitats enfocades a conscienciar als esquiadors i potenciar les conductes segures. Grandvalira i Vallnord van oferir ahir des de les nou i mitja del matí vuit punts (a tots els sectors) amb sessions d'estiraments i escalfaments previs a la pràctica de l'esquí realitzats pels alumnes del Diploma d'Ensenyament Professional d'AEL (Activitats Esportives i de Lleure). Aquesta dotzena d'estudiants ensenyaven ahir, però paral·lelament eren avaluats per coordinadors.

D'altra banda, treballadors de les pistes es van encarregar d'informar i repartir durant tot el dia guies de conducta. La tasca preventiva es va encarar especialment en conscienciar que cal «controlar la velocitat, triar el color de les pistes en funció del nivell de cadascú i tenir en consideració als esquiadors del voltant, especialment els que estan per sota», va manifestar Rotés. Uns consells potser obvis però que massa sovint no es prenen en consideració.

La directora d'Ski Andorra va reconèixer que als esquiadors actuals els manca informació relacionada amb els hàbits de conducta. A més, la millora de les pistes i l'augment de remuntadors permet que els usuaris de les instal·lacions puguin realitzar més baixades durant la jornada. «Ara s'esquia més seguit que abans», va exposar Rotés. Conseqüència: més riscs d'accidents. I també, més necessitat «de realitzar parades i hidratar-se».

menys accidents / Malgrat la massificació de l'esport i els riscos d'esquiar sense dominar al 100% la tècnica, Rotés va celebrar ahir en els darrers anys no s'ha incrementat el nombre total d'accidents que succeeixen a les pistes. De fet, la temporada 2008-2009 , la última de la qual es tenen dades, va ser la que va tenir un índex de sinistralitat més baix des que es comptabilitzen oficialment les dades (vuit anys enrere). Les estacions van registrar llavors 11.027 accidents i un 3% d'aquests van ser greus. Rotés va informar que la tònica de la temporada passada, de la qual s'estan acabant de tancar les dades, és similar. Ara per ara, l'índex de sinistralitat a Andorra se situa en els 0,48 accidents per cada 1.000 passatges.

És a dir, l'esport es massifica i es popularitza, augmentant així els riscs d'accidents. Però paral·lelament creix la conscienciació d'equipar.se amb les màximes condicions de seguretat. «Cada vegada més persones fan ús del casc», va assegurar Rotés com a exemple.

l'altra cara de la moneda / Mentre a Andorra se celebrava el Dia de la Seguretat a les Pistes, els Bombers de la Generalitat rescataven ahir el cos sense vida d'un esquiador a la vall de Baciver (Vall d'Aran). L'avís el va fer, sobre les tres de la tarda, el company de l'esquiador mort. Tots dos estaven fent una ruta fora pistes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT