PUBLICITAT

El PLA demana «ductilitat» a Martí en la confecció de la llista nacional

  • Pujal afirma que els liberals «no fixaran cap persona», però que sí demanaran una àmplia presència
MARC RODRÍGUEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El líder del gran centre, Antoni Martí, al vestíbul de la seu del PRA, ahir a la tarda. Foto: ANA / J. A. G.

L'endemà de l'anunci del lideratge d'Antoni Martí a la gran coalició que ha d'aglutinar el centredreta andorrà de cara a les eleccions del 3 d'abril, bona part de l'atenció va girar entorn la posició del Partit Liberal d'Andorra (PLA). Si bé al congrés de la formació del passat dimecres s'havia demanat conèixer el lideratge per tal de decidir si apostar fort pel gran centre, des del PLA, el seu president, Enric Pujal, va mostrar ahir la seva satisfacció per la resolució de la principal incògnita. «Com a nom, és fantàstic», va expressar Pujal en referència a la capacitat que pot tenir Antoni Martí per conjugar el màxim de formacions possibles. Ara bé, aquest aval verbal no serà pas sinònim de suport de facto si l'encara cònsol escaldenc no incorpora gent del PLA a la seva llista.

Sense ànim d'amenaçar, Pujal va demanar personalment a Martí «que trobi les persones més adients però que contempli als grups polítics» que integraran la coalició, segons va manifestar. En altres paraules, Martí «haurà de ser una mica dúctil amb la llista» si vol sumar al PLA. En cas contrari, els liberals tornarien a sotmetre a la consideració de la seva militància el paper a seguir a les eleccions generals anticipades. El calendari, però, té com a data límit dimecres de la setmana vinent, amb la qual cosa durant ahir i tot el que resta de cap de setmana les reunions informals en bars, hotels i restaurants han estat i seran la tònica predominant.

Per tal de trobar aquest encaix entre el PLA i la coalició centrista, els liberals van designar una comissió negociadora en la qual es va integrar, a més de Pujal, el secretari general, Josep Anton Bardina. Després d'una conversa inicial amb Martí, la comissió es fa fixar com a límit la jornada d'avui, de manera que en cas que no s'arribés a un acord, tant el PLA com la coalició centrista tinguin marge de maniobra. En qualsevol cas, i superant les desavinences que de ben segur té i tindrà Martí amb alguns representants del PLA, l'espectre és molt ampli com per trobar liberals de la seva confiança.

El mateix Pujal va manifestar, en referència a aquestes possibles dificultats, que «de problemes sempre poden haver-hi, ja que mai no es convenç al 100%», de manera que es tracta que aquests problemes siguin «els mínims possibles».

Altres dificultats que ahir algunes fonts assenyalaven eren la incorporació de Marc Vila com a número 4 de la nacional o l'encaix de Carles Ensenyat a la mateixa llista, així com la confecció d'algunes territorials a parròquies on caldrà un especial joc d'equilibris com Ordino i la Massana.

llista unitària a la capital / Una de les parròquies on la situació és diferent és Andorra la Vella. En aquest cas, tal i com s'havia avançat la setmana passada, l'entesa per fer una llista unitària entre centristes, liberals i representants d'ApC va prosperar, fins el punt que es va decidir confeccionar una llista unitària. Tot i això, els noms encara són una incògnita, ja que, mentre l'exministra Conxita Marsol va afirmar a l'ANA que no repetiria candidatura, de moment ningú s'ha perfilat públicament per ocupar aquesta representació.

També a Sant Julià es van materialitzar les previsions, després que l'assemblea d'Unió Laurediana (UL) proclamés Montserrat Gil i Roser Bastida candidates a la territorial, una candidatura idèntica a la que va guanyar àmpliament al 2009.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT