PUBLICITAT

El PLA puja al carro del 'Gran Centre'

  • El partit aposta per una candidatura nacional conjunta amb la confiança d'assolir la majoria absoluta
M. RODRIGUEZ / I. ANDREU
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Bardina, secretari general del PLA, intervé durant el congrés del partit celebrat ahir al vespre a la capital Foto: ÀLEX LARA

el Partit Liberal d'Andorra (PLA) va celebrar ahir el seu 19è Congrés Nacional amb la mirada clarament posada en les imminents eleccions anticipades i la necessitat de tancar llistes abans de dimecres vinent. Amb aquest topall temporal, i després d'uns mesos en què el partit ja va descartar la fusió i conseqüent integració al PRA –així ho va confirmar ahir el president del partit, Enric Pujal– la formació té clar que la victòria el pròxim 3 d'abril passa per sumar esforços en coalició amb el PRA i totes les formacions que ho integren, així com amb UL i altres independents. Segons va afirmar Pujal, «a totes les parròquies ja s'està treballant» per tancar candidatures conjuntes i, el que és més important, «també a nivell nacional» s'estan fent i es faran aquests esforços. Si tot encaixa, va dir, el Gran Centre, juntament amb el PLA, pot guanyar «per majoria absoluta» i reprendre «un govern d'estabilitat».

L'Hotel Crowne Plaza va acollir més d'un centenar de militants liberals, els quals van mostrar la seva conformitat amb la recerca d'aquests pactes i, al mateix temps, van dipositar la confiança en l'actual presidència i comissió permanent del partit, en funcions des del juny de l'any passat, per continuar liderant aquests processos. Pujal va assenyalar que continuaran fins després de les eleccions generals, moment en el qual la situació al partit podria ser molt diferent si s'assoleix la victòria a les files de centredreta.

«El pla és viu» / Després de mesos en què molt s'havia parlat de la fusió, condicions com l'assumpció de l'actiu i el passiu del PLA per part del PRA no s'han pogut assumir per aquests últims, mentre que la constitució legal de la formació reformista encara està pendent de resoldre's.

El secretari general del PLA, Josep Anton Bardina, va presentar els comptes que, de fet, van posar de manifest com el deute de 600.000 euros s'ha aconseguit reduir fins els 200.000 després d'un «control extrem de les despeses de funcionament del partit». Amb la perspectiva de continuar eliminant progressivament aquest passiu, el PLA es va autoproposar ahir «fer els acords que faci falta per trobar la unió necessària per presentar una candidatura única davant la socialdemòcrata». En aquest sentit, però, el partit no va amagar la necessitat que s'esclareixi aviat el lideratge. «Hem de mirar de sumar», va resumir Pujal, amb la intenció de «presentar unes bones candidatures» capaces d'aconseguir «la unió de totes les forces polítiques amb una ideologia similar». El president del grup reformista, Joan Gabriel, va demanar que el PLA pugui «liderar aquesta unió que ens ha de portar a la victòria» tot aprofitant el bagatge temporal superior. Pujal va recordar que «la il·lusió no es perdrà», mentre que Gabriel va remarcar que el partit tampoc haurà de «perdre's amb els noms».

Andorra la vella treu pit / Unes hores abans de la celebració del congrés, la que va ser presidenta del Grup Parlamentari Liberal entre 2005 i 2008 i ministra en l'últim gabinet d'Albert Pintat, Conxita Marsol, declarava a RNA la voluntat del comitè del PLA d'Andorra la Vella de presentar una candidatura parroquial. Marsol es va mostrar conciliadora i va afirmar que la candidatura es faria amb voluntat d'integrar altres formacions –ApC, s'entén.

Però, malgrat les formes impecables, el gest no amaga que el comitè del PLA de la capital –el més reticent de tots a dissoldre el partit– no dóna la batalla per perduda i treu pit: el centredreta a Andorra la Vella és el PLA i qui s'hi vulgui sumar, que s'hi sumi. Així es llegeix el missatge. És clar que importa poc, no inquieta gaire. Tothom dóna per fet que Andorra la Vella serà per al PS.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT