PUBLICITAT

La pròrroga pressupostària manté dos dels punts polèmics

  • El Govern aprova un nou reglament a partir de l'informe d'Amenós Álamo
E. A.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre Pere López presenta al Síndic el pressupost 2011, que finalment no va ser aprovat. Foto: TONY LARA

El Govern ha decidit mantenir dos dels punts del reglament de pròrroga pressupostària que els grups parlamentaris de l'oposició van posar en qüestió i que van ser objecte de recurs davant de la Sindicatura. El portaveu de l'Executiu, Bruno Bartolomé, va explicar ahir que, tot i que el requeriment del Síndic plantejava la derogació de quatre articles, l'Executiu ha optat finalment per retirar-ne només un i modificar-ne un altre, de manera que l'esperit del reglament es mantingui intacte –el reglament, que ve a desenvolupar l'article 22 de la Llei general de les finances públiques, defineix els criteris que han d'aplicar tant l'Administració general com les entitats parapúbliques en un període de pròrroga pressupostària, tenint en compte que és el segon any consecutiu en què no s'aprova el pressupost de l'Estat.

El Govern ha acordat modificar el decret del 28 de desembre passat, mitjançant el qual aprovava el reglament d'aplicació de la Llei de finances públiques per al nou període de pròrroga pressupostària. Ara bé, tal com va voler deixar clar Bruno Bartolomé, la modificació s'ha fet mantenint l'essència del text que, segons va dir, és garantir el funcionament de l'Administració tot i la falta de pressupost per a aquest exercici.

Per complir amb aquest objectiu, el nou text manté vigents els articles 3.2 i 6.1 –especialment polèmics–, elimina un fragment de l'article 4.2 i retira el 6.2. Aquestes modificacions es van trametre ahir mateix a la Sindicatura, juntament amb un informe del doctor en dret Joan Amenós Álamo.

Articles de la discòrdia / A partir de l'informa d'Amenós Álamo, l'Executiu conclou que tant l'article 3.2 com l'article 6.1 «són correctes i s'ajusten a dret». . En concret, el primer d'aquests articles, que fa referència a la disposició del crèdits, recull que «els crèdits definitius comprenen els crèdits inicials del pressupost de l'exercici 2009 i les modificacions pressupostàries aprovades en els exercicis 2009 i 2010 que corresponen a atencions que tenen continuïtat en el període de pròrroga pressupostària del 2011». La polèmica prové, doncs, del fet que aquest article permet que el Govern prorrogui no només els comptes del 2009, sinó també les modificacions pressupostàries aprovades en els exercicis 2009 i 2010. L'informe de la Sindicatura, pel seu cantó, considerava l'article contrari als principis d'anualitat i d'especialitat temporal de la Llei de finances públiques, que, segons la seva interpretació, només permetria incloure les modificacions aprovades durant l'últim trimestre i no liquidades.

D'altra banda, l'article 6.1 estableix que «el ministeri encarregat de les finances, amb l'aprovació prèvia del Govern, efectua, si escau, les reserves de crèdits corresponents amb càrrec al pressupost prorrogat». En canvi, l'Executiu ha decidit retirar l'article 6.2, que és el que establia que, quan no hi hagués crèdit, el Govern podria aprovar modificacions pressupostàries escaients.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT