PUBLICITAT

Els joves reclamen el seu espai polític

  • Estudiants dels tres sistemes debaten al nou Consell General la necessitat de regular els drets d'imatge
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els participants del Consell General de joves durant la comissió celebrada ahir Foto: TONY LARA

La nova seu del Consell General respirava ahir aires d'inauguració, però també aires de joventut. La instal·lació va acollir a joves dels tres sistemes educatius, triats per participar a les comissions del Consell General de Joves. Tots ells van deixar palès el seu interès per la política i les seves ganes de treballar per canviar el que no funciona.

Els estudiants van fer ús dels dret d'expressió canalitzat a través del Consell i van reclamar, per exemple, la creació d'una llei que reguli els drets d'imatge. Els joves van justificar aquesta proposició de llei partint del fet que actualment a les xarxes socials (també als mitjans de comunicació, segons van exposar) no es respecta prou aquest dret.

Celina Mandicó, presidenta de la comissió que debatia la proposició de llei, va manifestar a l'ANA que la proposta dels drets d'imatge podria arribar a estudiar-se en un proper Consell General, ja que actualment no existeix una llei que reguli aquest dret fonamental que afecta a la integritat de la persona.

Una opinió també compartida pels joves. L'Anàstàsia Cirquia, de l'escola andorrana d'Encamp, va exposar que la necessitat d'aquesta proposició de llei es deu al fet que sovint apareixen fotografies a la premsa o a la xarxa de gent que no hi voldria sortir o ser reconeguda, i que aquests han de tenir el dret a defensar-se.

Una altra de les lleis debatudes va ser la promoció de l'ús del cotxe elèctric, que tal i com va explicar la Núria Martín, del col·legi Sant Ermengol, és una opció que pot servir per solucionar problemes de sostenibilitat. Martín va afirmar que cal treballar en aquests aspectes perquè precisament la joventut és la que patirà les conseqüències de com s'actua ara, i que, per tant, cal protegir el planeta i lluitar pel bé del medi ambient.

Altres proposicions de llei debatudes ahir van ser la instal·lació de limitadors de velocitat al terra de les zones escolars, la instal·lació de panells solars als edificis, l'ús de bosses reutilitzables i com millorar la relació d'Andorra amb els països veïns.

A més, els joves participants van aprofitar l'ocasió per donar el seu punt de vista sobre la política actual el dia en que es fa efectiva la dissolució del Consell General. En la majoria dels casos van reconèixer que les idees polítiques els hi vénen donades de casa. Tots ells van posicionar-se, amb opinions ben diverses, com que la dissolució es veia venir i ja era necessària o com que el que cal és que aconsegueixin una majoria absoluta per poder governar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT