PUBLICITAT

L'últim Consell General aprova l'augment de l'impost del tabac

  • Els paquets costaran 29 cèntims més quan la llei entri en vigor, a partir del 31 de maig
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El Consell General, reunit ahir en el que va ser la darrera sessió de la 5a legislatura Foto: TONY LARA

Tal com estava previst, amb els vots favorables del grup parlamentari socialdemòcrata i l'abstenció d'Andorra pel Canvi (ApC), el Consell General va aprovar ahir la Llei de modificació de la tarifa general de taxes sobre el consum, que inclou l'augment de l'impost del tabac. Aquest augment serà finalment de 29 cèntims més per paquet a partir del proper 31 de maig, data en què entraran en vigor els nous preus, tenint en compte que s'ha respectat la finalització del contracte signat entre pagesos i fabricants de tabac.

De fet, la modificació de la data d'aplicació, de manera que la Llei sobre les taxes del tabac entri en vigor a partir del 31 de maig, no va ser motiu suficient per convèncer el grup parlamentari d'Andorra pel Canvi, que finalment va decidir abstenir-se en la votació. Els reformistes, per la seva banda, hi van votar en contra ja que, segons va indicar el conseller Amadeu Rossell, no volen «ser partícips d'aquesta manera de fer tant rocambolesca, que els ha dut a votar a corre-cuita una llei que entrarà en vigor a finals de maig», quan ja hi hauria d'haver un nou Consell General.

L'argumentació del líder d'Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, per defensar la seva abstenció va anar encaminada principalment a la necessitat que el Govern es reuneixi amb colliters i fabricants de tabac per modificar el contracte actual que existeix en relació a qui ha d'assumir els increments dels impostos. Tot i així, Nomes es va felicitar perquè el canvi en la data d'aplicació «resol els deu milions d'euros que haguessin hagut d'assumir els pagesos».

D'altra banda, Nomen va criticar que, si s'hagués gestionat bé, modificant el contracte de pagesos i fabricants, s'hagués pogut recaptar 25 milions d'euros per reduir el dèficit de Govern –mentre que, segons va explicar, només s'ha pogut reduir aquest dèficit en deu milions.

Resposta de lópez / A tot això, el ministre d'Economia i Finances, Pere López, va voler defensar que l'endarreriment de la llei ha estat a causa de l'esmena a la totalitat que hi va presentar ApC. A més, López va dir que, al cap i a la fi, «el Govern no té coneixement del contingut del contracte» de què parla Nomen.

Les crítiques dels reformistes a la llei van fer referència sobretot a la manera en què s'ha treballat. En aquest sentit, el conseller reformista Amadeu Rossell va remarcar que el Govern, en la seva opinió, ho va fer malament des de l'inici, ja que es va presentar a la premsa un augment de més de vuitanta cèntims per paquet, cosa que després es va haver de rectificar.

A més, la pressa per a la votació, va assegurar Rossell, no està justificada,ja que si entra en vigor el 31 de maig ja hi haurà un nou Consell General que la pugui votar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT