PUBLICITAT

Andorra se sotmet aquest semestre a la revisió del Global Forum

  • Els suspensos d'alguns països posen de manifest la dificultat d'aquest tràmit
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Després que dijous entrés en vigor l'acord d'intercanvi d'informació fiscal amb Espanya, aconseguint així la sortida automàtica de la llista de paradisos fiscals del país veí del sud, el camí d'Andorra en matèria de transparència té ara com a principal punt de mira la superació de la revisió per part del Global Forum de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).

De fet, la que començarà el pròxim dilluns 21 de febrer serà la primera fase d'avaluació, d'acord al calendari establert per l'organització (que figura a la taula adjunta) i haurà de comportar un informe que es presentarà abans de l'estiu i en el qual s'introduiran possibles recomanacions de millora. A partir d'aquí, no serà fins el segon semestre del 2013 que Andorra haurà de superar un segon examen.

Les anàlisis les faran una representació de l'equip avaluador del Global Forum. De fet, l'OCDE va formar dos grups de revisió, constituïts per 30 membres del Global Forum , organisme en què es van delegar els processos de revisió un cop la majoria de jurisdiccions van sortir en bloc de la llista grisa. Aquest primer examen consistirà, tal i com va recordar l'OCDE en seu document d'actualització del passat 27 de gener, en un estudi del marc legislatiu regulador, per passar posteriorment a la manera com s'implementa el mateix.

En aquest sentit, tindrà una especial incidència la manera com Andorra reglamenti el dia a dia d'aquests intercanvis d'informació, amb l'aprovació de normatives com la que el Govern prepara per als fluxos que puguin venir d'Espanya, país amb el qual ja hi ha l'acord en vigor, segons va informar el portaveu de l'Executiu, Bruno Bartolomé.

dificultats per passar amb èxit / Aquest examen no és fàcil de superar per a molts territoris. Mentre que al penúltim informe, l'OCDE instava a Panama i Bostwana a «millorar els seus marcs legals i sistemes reguladors abans de passar a la fase 2», a l'última revisió publicada a l'informe del 27 de gener, quatre de les deu jurisdiccions analitzades eren qualificades negativament.

Concretament, van ser Barbados, les Illes Seychelles, Trinitat i Tobago i, finalment, un país molt similar a Andorra com és Mònaco, els instats a «aplicar les recomanacions» d'una manera més estricta, tot i que en el cas de San Marino un dels punts considerats era la recent aprovació de la legislació en matèria d'intercanvi d'informació.

Fins i tot en països com Guernsey, que va superar l'examen amb la valoració d'un «marc jurídic satisfactori», també hi havia l'apel·lació per «qüestions menors» que, tot i tenir aquesta consideració, havien de ser superats. Aquestes recomanacions posen, doncs, de manifest, que la superació d'Andorra d'aquest examen no serà sinònim d'un acord total de l'OCDE amb la manera d'implementar la transparència.

Deu categories / Mentre que dins un primer capítol de la revisió, el de «disponibilitat de la informació», es contemplaran aspectes com «la garantia de la informació de propietat i identitat», tenir uns «registres de comptabilitat fiables» i una «informació bancària disponible per a tots els titulars de comptes»; al segon, dedicat a l'accés a la informació, figuren dues recomanacions: estar en disposició de garantir les demandes d'informació concretes i aplicar «els drets i garanties» per aquelles persones afectades per aquestes sol·licituds. En un tercer apartat, l'OCDE remarca la necessitat de «mecanismes per a l'intercanvi efectiu d'informació», la cobertura de «tots els interlocutors pertinents» en les xarxes d'intercanvi o les «suficients garanties a la confidencialitat de la informació rebuda».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT