PUBLICITAT

Innovant el gust per la tradició

  • La Borda de l'Avi, un dels primers restaurants d'aquest tipus del país, celebra el 35è aniversari
E. A.
LA MASSANA

Periodic
El propietari de la Borda de l'Avi, Joan Antoni Azurmendi, i el nou director, Ramon Vila, ahir. Foto: P. G.

És una de les primeres bordes del país que es van reconvertir en restaurant. La Borda de l'Avi, situada a la carretera que va a Arinsal, acumula 35 anys d'experiència i, en un context difícil com l'actual, aposta per noves fórmules d'atracció i fidelització de la clientela. No es tracta pas de canviar la carta –els clients de sempre esperen trobar-hi els plats més tradicionals i típics de la gastronomia de muntanya que ofereix l'establiment–, sinó sobretot de potenciar els menús de preu tancat sense que se'n ressenti la qualitat del producte. «Un producte personalitzat», tal com el defineix el director del restaurant, Ramon Vila.

Tot plegat va començar amb una graella a la planta baixa i la voluntat d'oferir als turistes un tast de la cuina de muntanya. A la graella –explica l'actual propietari de l'establiment, Joan Antoni Azurmendi–, se li va afegir l'ast per rostir els diferents tipus de carn sense greix i donant-li un toc característic: «A mesura que es cou la carn, es va pintant amb una barreja d'oli i herbes aromàtiques». Aquest és el secret que s'amaga al darrere del sabor propi de la casa, que ha fet famós el restaurant, especialment entre els barcelonins.

Ara ha arribat el moment d'innovar i revitalitzar el restaurant, motiu pel qual Azurmendi va decidir contractar Ramon Vila, escaldenc format a l'escola d'hostaleria de Sant Pol de Mar i amb anys d'experiència a l'Hotel Arts de Barcelona. Vila ha decidit introduir algun plat nou a la carta, però la clau per atreure clients és una altra: «Hem preparat menús tancats per atreure nous clients que vinguin a tastar els nostres plats i perquè després vulguin tornar». És el cas del menú de Sant Valentí o el menú de Carnestoltes, amb un preu tancat, o el menú que oferiran la segona quinzena de febrer per celebrar el 35è aniversari: també amb un preu tancat, el client podrà escollir lliurement un primer, un segon i unes postres.

Anècdotes i famosos

Amb tots aquests anys d'història, la Borda de l'Avi acumula unes quantes anècdotes. Azurmendi recordava ahir, davant dels mitjans de comunicació, un sopar que, entre els seus convidats, comptava amb el síndic –aleshores la màxima autoritat del país– i el cònsol d'Andorra la Vella. Justament aquell dia, mentre els comensals sopaven a la planta baixa, es va calar foc a la xemeneia. Sorprenentment, l'actuació dels bombers va ser tan discreta que ningú no es va adonar del que passava i el restaurant en va sortir airós, del compromís.

Entre els famosos que han tastat la seva cuina, hi ha l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, Montserrat Caballé, Lorenzo Quinn, Bibi Andersen o Marujita Díaz.

En l'època de més volada, el restaurant havia arribat a una mitjana anual de 100 coberts diaris. Azurmendi és conscient que, difícilment, es podrà tornar a aquest volum de negoci – «fa 35 anys, no hi havia aquesta gran diversitat d'oferta de restauració»–, però no es resigna i està disposat a guanyar nous clients, sobretot entre els andorrans: «Penso, per exemple, en aquells grups d'amics que es troben un cop al mes», diu el propietari de la Borda de l'Avi.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT