PUBLICITAT

Les parròquies, principal repte i obstacle de la nova formació

  • Els centristes tenen lligat Escaldes, Encamp i, amb molts dubtes, Canillo; la resta, ja es veurà
IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Ensenyat, líder d'UP, segueix la roda de premsa, ahir al matí. Foto: TONY LARA

No sumar a qualsevol preu, però saber llegir el sistema electoral. Aquest podria ser molt bé el resum de la presentació de la plataforma ahir al migdia. I saber llegir el sistema electoral vol dir una sola cosa: les parròquies. Aquest és el repte, l'assignatura pendent a mitges, tal vegada l'obstacle, que haurà d'encarar la nova formació. I és que els liberals reticents i tots aquells que no han vist mai amb bons ulls el Partir Reformista ni res que se li acosti són especialment forts en determinades parròquies.

La presència del secretari general d'Units per al Progrés d'Encamp, Carles Ensenyat, a la roda de premsa d'ahir evidenciava que la batalla d'Encamp l'ha guanyada –per ara– el PRA. Era la prova que la gran coalició que s'està forjant a nivell encampadà prefereix inclinar-se cap a la plataforma centrista que no pas cap al PLA més clàssic. Però Ensenyat no va intervenir directament a l'acte d'ahir, només escoltava amb posat seriós entre el públic.

Però posem que el gran centre ja té Encamp. També té Escaldes: el comitè parroquial del PLA es va passar en bloc al PRA, Martí està amb ells i també part de l'antiga –preconstitucional– UCPA, amb Miquel Aleix al capdavant. Els caucus escaldencs també s'inclinen a favor dels centristes que prometen plantar cara als socialdemòcrates en una parròquia que ha estat del PS en les dues últimes conteses electorals.

¿I Canillo? Ja és més complicat. Casadevall compta amb l'equip comunal i el sector del PLA –ara ja quasi del PRA– que li dóna suport. També amb els centristes de la parròquia, el que havia estat el CDA i el S21 canillencs. Però no està clar que n'hi hagi prou. L'actual cònsol està cada cop més distanciat del que va ser un dels pesos pesants del PLA a la parròquia: Josep Areny. També està per veure com es mourà –si ho fa– l'exministre independent del gabinet d'Albert Pintat, Xavier Jordana. Si Jordana i Areny fan pinya contra Casadevall, la plataforma centrista ho passarà malament a Canillo.

Allà on la formació presentada ahir té poc a pelar és a Sant Julià. Unió Laurediana, força hegemònica a la parròquia, mai no ha vist amb bons ulls el PRA i, encara menys, l'operació actual. De fet, a patir d'UL es podria crear una força que disputés als centristes les opcions d'alternança als socialdemòcrates.

Hi ha també la incògnita sobre què passarà amb les valls del nord. El fins ara líder de CR, Joan Gabriel, és fort a la Massana i Ordino. A la seva parròquia, va ser capaç de forjar una gran aliança que anava des del PLA més tradicional fins a l'antic GDP. A la roda de premsa d'ahir hi podrien haver estat alguns representants del GDP massanenc, però finalment no van aparèixer. A Ordino el PRA tampoc no acaba d'agradar: desperta simpaties en diversos sectors, però cal recordar que l'ACO es va inclinar fa dos anys molt clarament a favor de Gabriel que ara també compta amb la complicitat de l'excònsol liberal Enric Dolsa.

‘homes forts' del pla / Precisament ahir, coincidint amb la presentació de la nova plataforma centrista, va tenir lloc una reunió d'alguns dels pesos pesants del PLA –de quan el PLA era hegemònic, s'entén–. Un dinar a Canillo va reunir Josep Areny, Enric Dolsa, Joan Gabriel, Càndid Naudi i Xavier Jordana. Els presents ho van definir com una trobada informal, gairebé d'amics, però no deixa de ser tota una demostració de força. No hi ha res en ferm, tot i que es sondegen candidats capaços de fer consens. Tot plegat, un símbol dels esculls, dels obstacles, que la plataforma centrista que es va presentar ahir trobarà en el seu camí. El sistema electoral és el que és i les parròquies no perdonen.¡

l'«embrió» d'andorra la vella / L'última parròquia en la qual s'ha començat a forjar un gran pacte transversal ha estat Andorra la Vella. L'acord de la capital va ser definit pels impulsors de la plataforma centrista com un acord en una «fase embrionària». També cal veure per a qui seran aquestes primàries: el PRA i associats voldrien comptar-les com a pròpies, però no les tenen totes. El cas és que Andorra la Vella amoïna poc, una unitat del centre i el centredreta a la capital serà l'ocasió d'esgarrapar vots al PS, però l'hegemonia socialdemòcrata en aquesta parròquia és, ara per ara, indiscutible. Ho sap tothom, ¿oi?



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT