PUBLICITAT

Alís descarta posar càmeres de vigilància a Sant Romà

  • Adverteix que els responsables hauran d'assumir el cost de la reparació
A. L.
ENCAMP

Periodic
La prova del delicte: pintades a la porta de Sant Romà de les Bons. Foto: TONY LARA

Pal i pastanaga. El cònsol d'Encamp, Miquel Alís, va combinar ahir un to conciliador en les formes amb una subtil però decidida advertència als responsables de les pintades que des de fa un parell de setmanes embruten el porxo i la porta de l'església romànica de Sant Romà de les Bons. Alís va advocar per una feina d'«educació cívica», va dir, especialment entre la joventut: «No crec que els joves d'avui siguin més dolents que els d'abans, però a Andorra ha arribat el moment d'explicar-los el que està bé o malament, el que es pot i no es pot fer; una altra cosa és qui se n'ha d'ocupar: l'escola, el comú en les activitats extraescolars o els mateixos pares».

Vol pensar el cònsol que els autors de les pintades –Alex, Tiago, Mige, Nayara, Fabio i Chadia, segons la firma autògrafa que van deixar a Sant Romà– «ho van fer sense saber que està mal fet». Però per si un cas, va recordar que, quan s'ha pogut identificar els autors de destrosses en el mobiliari urbà, «se'ls ha fet pagar la factura de les reparacions als mateixos culpables o, si eren menors d'edat, als seus pares». Una altra cosa és la base legal per actuar així, ja que –admet el cònsol– no existeix un reglament ni una ordinança que castigui aquests actes d'incivisme. D'altra banda, i segons Alís, davant la plaga de pintades a les vies menys transitades de la parròquia, el comú es va planetajr d'instal·lar-hi càmeres de vigilància, «per identificar els autors i explicar-los que això on s'ha de fer». Es va desestimar perquè, diu, «és impossible posar càmeres a tot arreu». Tampoc creu que calgui instal·lar-ne ara a les Bons.

De fet, l'atac és un cas insòlit perquè, sosté, «és la primera vegada que ens trobem pintades d'aquestes característiques a Sant Romà». El cas és que l'església depèn del servei de Patrimoni, que haurà de fer-se càrrec de la reparació de la porta. Una operació que podria no ser tan senzilla com sembla perquè –continua– «no és el mateix arreglar una porta nova –que amb una capa de pintura n'hi ha prou– que una peça com aquesta, que pot ser centenària». El torn és ara, doncs, del ministeri, que ahir encara no s'havia donat per assabentat de l'atac a Sant Romà.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT