PUBLICITAT

El comerç amb Portugal creix més d'un 10% durant el 2010

EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Els intercanvis comercials entre Andorra i Portugal s'han incrementat més d'un 10% durant el 2010 –després de la disminució experimentada el 2009–, tal com informa l'Agència Lusa amb motiu de la visita oficial que farà el cap de Govern, Jaume Bartumeu, entre avui i demà. Concretament, entre els mesos de gener i setembre del 2010, les exportacions cap a Portugal van ascendir a un import de 192.000 euros –un 11,6% més que l'any anterior–, mentre que les importacions van arribar a 3,4 milions d'euros –és a dir, un 15,5% més respecte al mateix període del 2009.

Segons va informar ahir el portaveu del Govern, Bruno Bartolomé, la visita oficial tindrà un caire marcadament econòmic. A més, representants dels dos governs aprofitaran per signar diversos convenis. Un dels temes que es debatran és la possibilitat d'incloure l'assignatura de portuguès al currículum del sistema educatiu andorrà, tal com va indicar Bartolomé.

La visita oficial del cap de Govern a Portugal se centrarà en aspectes econòmics i socials. A més, Bartumeu anirà acompanyat d'una missió econòmica formada per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, la Confederació Empresarial Andorrana i la Confederació d'Empresaris Portuguesos a Andorra. En aquest sentit, se signarà un acord de col·laboració entre la CCIS i l'Associació Industrial Portuguesa (AIP). També es desplaçaran a Portugal una desena de membres del Club d'Empresaris Portuguesos del Principat –la majoria, del sector de la construcció.

Durant el viatge, el cap de Govern es reunirà amb el primer ministre de Portugal, José Sócrates, que estarà acompanyat pel ministre d'Economia, Innovació i Desenvolupament, José Vieira da Silva.

En matèria d'educació, el cap de Govern visitarà un centre per conèixer la implantació de les noves tecnologies i signar un conveni sobre aquesta matèria. A més, també es debatrà, entre el ministre d'Afers Exteriors, Xavier Espot, i el secretari d'Estat de les Comunitats Portugueses, António Braga, la possibilitat que el sistema educatiu andorrà inclogui l'assignatura de portuguès. Un altre dels convenis que està previst signar té com a objectiu organitzar viatges per a la gent gran a Andorra.

Tal com va informar ahir l'Agència Lusa –i recollia l'ANA–, Andorra té un pes molt reduït a l'estructura del comerç internacional portuguès, ocupant el 2009 la posició 103 com a client, i la posició 146 com a proveïdor. Tot i això, durant el 2010 els intercanvis comercials bilaterals es van recuperar. Segons l'Institut Nacional d'Estadística de Portugal, al 2009 hi havia 81 empreses portugueses que exportaven a Andorra, i només 19 empreses importadores.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT