PUBLICITAT

El centredreta de la capital vol que l'entesa s'estengui a nivell nacional

  • CR, PLA, PRA, ApC, Nou Centre i independents es tornaran a reunir dijous vinent
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els quatre candidats per Andorra la Vella a les últimes generals. Foto: TONY LARA

el dia després de la reunió mantinguda pels representants dels partits de centredreta andorrans i independents afins amb aquest espectre per tal d'avançar en una suma d'esforços a la capital, alguns dels assistents a aquesta trobada van valorar la perspectiva no només d'aquesta entesa parroquial, sinó la intenció que tingui una extensió a nivell nacional. Una de les impulsores de la trobada, l'exministra del PLA Conxita Marsol, va afirmar que la voluntat compartida va ser la de «presentar una candidatura de centre i amb un projecte de centre» que de nou «sumi quanta més gent possible», com a les últimes generals, i en aquest cas fent extensible la coalició amb els representants d'ApC. Segons Marsol, a nivell nacional, «el PLA pot entrar perfectament a una candidatura única», de la mateixa manera que es farà a Andorra la Vella.

El també militant del PLA Pere Cervós, en aquest cas present a la reunió també en representació de Progrés Comunal, segons va recordar, va compartir aquesta voluntat «lògica» d'estendre la futura coalició de la capital a una nacional. De fet, «seria la opció idònia», tal i com va sentenciar, ja que «la vessant econòmica serà el punt clau per a les pròximes eleccions» i per això cal «un projecte conjunt i innovador amb una relació de persones» que, d'altra banda, hauria estat difícil aglutinar en anteriors circumstàncies.

En representació d'ApC, a la reunió va assistir el líder la llista territorial de la plataforma als últims comicis, Francesc Segarra, el qual va recordar com «la reunió va ser una crida a títol individual de gent de la parròquia» per tal de «plantejar la possibilitat d'una llista unitària a Andorra la Vella, sense entrar si això es farà també a nivell nacional».

En qualsevol cas, i en la línia dels representants del PLA, Segarra va qualificar com a «possible» que aquesta coalició s'estengui a nivell nacional, doncs seria «il·lògic» que la llista unitària es limités a la capital. Amb aquesta finalitat, segons va reconèixer, la plataforma buscarà que «la línia programàtica s'aproximi el màxim possible a l'ideari» d'aquesta coalició, amb la consciència al mateix temps que la negació de l'IVA que es va fer als anteriors comicis no podrà ser ara un cavall de batalla, doncs «no podem topar contra una paret» quan hi ha una problemàtica que obliga a «trobar el consens».

L'exconseller de CDA i representant del PRA Enric Tarrado va ser un altre dels impulsors de la reunió. En aquest cas, va assenyalar que de la mateixa manera que el PS està negociant les seves aliances, l'espectre de centredreta també està fent els esforços per «formar un contrapunt al PS». Tarrado va recordar com els socialdemòcrates «tenen un feu a Andorra la Vella i Encamp» i que per això cal consolidar una alternativa que tingui com a principal element aglutinador «evitar el desgavell» que, segons ell, hi ha actualment.

La coalició no anirà «contra ningú» / Tots els consultats ahir van coincidir en ressaltar que el fet de preparar una coalició de centredreta no té com a principal finalitat «anar contra ningú», tal i com va ressaltar Cervós en una referència al govern del socialdemòcrata Jaume Bartumeu. Tarrado va ampliar que «l'ànima no és anar tots contra el PS», sinó «buscar la unitat» per presentar una alternança amb majors garanties d'èxit.

A la reunió de dimarts a la nit van assistir prop d'una quarantena de persones, segons Tarrado, tots ells gent que ha anat seguint l'esdevenir d'aquesta legislatura i que ha adquirit la consciència que la separació de forces de centredreta dels anteriors comicis suposaria ara un fre per a intentar forçar un canvi de Govern. Els participants es van citar per dijous vinent, una trobada on s'haurà d'avançar en eixos programàtics, ja que dimarts va ser una primera presa de contacte i la constatació més palpable va ser, segons Cervós, que «les eleccions giraran entorn l'àmbit econòmic» i que per això s'haurà d'incidir en aquesta matèria.

A l'expectativa dels lideratges / Tot i la voluntat de les diferents formacions a la capital de fer extensible l'entesa a nivell nacional, a l'hora de confirmar el seu sí, tots van mostrar-se a l'expectativa dels lideratges que puguin sortir a la llum públicament en la presentació que tindrà lloc aquest migdia.

En aquest sentit, cal recordar que el sector d'independents liderats per Jordi Cinca, així com el cònsol major d'Escaldes-Engordany, Antoni Martí i la seva Unió del Poble escaldenca, el PRA liderat pel conseller Ladislau Baró i el cònsol major de Canillo, Enric Casadevall, faran la declaració pública de l'aliança política per concórrer a les properes eleccions generals avançades.

En la presentació pública, és possible que també hi compareguin grups parroquials com la UP d'Encamp o el GDP de la Massana, amb la qual cosa els diferents representants de la capital seguiran de ben a prop aquesta cita per tal de continuar avançant en el programa conjunt de cara a dijous vinent.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT