PUBLICITAT

Sant Julià portarà el Govern a la Batllia pel conflicte dels topònims

  • El Comú de Canillo presentarà un recurs a la Batllia per la resolució del Nomenclàtor
09022011_pintat
El cònsol lauredià, Josep Pintat. Foto: ANA

El cònsol major lauredià, Josep Pintat, ha afirmat aquest dimecres que el Comú de Sant Julià portarà el Govern a la Batllia pel conflicte dels topònims, malgrat els canvis recents favorables a les demandes de la corporació, com és el cas de l'ortografia de Canòlich, Auvinyà i Juberri. Pintat ha dit, en declaracions a L'Hora L de la Cadena Ser, que en aquest afer el Govern ha comès "una vulneració flagrant de la llei".
Pintat ha assegurat que la resposta del Govern ha estat "una solució salomònica" perquè, si bé dóna la raó al Comú en tres topònims, "aquest no és el fons de la qüestió". El cònsol considera que és el seguit "d'arbitrarietats" del procés en què l'Executiu s'hauria saltat la llei que, segons ha dit Pintat, "estableix que els topònims els marquen conjuntament el Govern i els comuns".

El polític lauredià ha afirmat que "el Govern hauria d'haver enviat una proposta al Comú de les tasques que havia fet i el Comú hauria fet una aprovació formal o no" de la mateixa. "Això no s'ha fet mai, per tant és una violació flagrant de la llei i el nostre recurs anava sobre el fons, en el qual el Govern no ha entrat", ha afegit.

Pintat avança, doncs, que davant d'aquest fet, el Comú el que farà "és continuar amb la via del recurs davant de la Batllia perquè no és només el nom de Canòlich, hi ha una trentena de noms que no s'han consensuat amb el Comú i no se'ns ha demanat res".

El cònsol major ha denunciat les actuacions "arbitràries" de l'Executiu i ha recordat que el decret que estava vigent era fruit del consens entre el Comú i l'anterior Govern lauredià. Pintat ha recordat que les arbitrarietats no es poden tolerar ja que "estem dins un marc i emparats per un sistema democràtic" i demana a l'Executiu que respecti la llei.
Canillo també interposarà un recurs a la Batllia a la resolució de la comissió de la toponímia en relació a aquelles localitzacions que, a parer del Comú, haurien d'estar adscrites tant a Canillo com a Encamp i que el Govern adjudica al territori encampadà. Canillo argumenta que aquests llocs estan en litigi entre les dues parròquies i, per tant, hauria de procedir a l'igual que amb d'altres zones que s'han adscrit conjuntament a les dues parròquies. Igualment, Canillo creu que el Govern adjudica per resolució la doble titularitat a topònims que Encamp no ha demanat la inclusió en el Nomenclàtor com a propis.

La crisi a Sant Julià té un nom concret
D'altra banda, Pintat també s'ha referit a un seguit de projectes de la parròquia que no es podran portar a terme no tant per la crisi econòmica ha dit, sinó per un altra "situació de crisi" que, per al Comú de Sant Julià "té un nom concret i és diu PS i senyor Jaume Bartumeu". En aquest sentit, ha afegit que "han ficat tants pals a les rodes com han pogut" per a dificultar que el comú lauredià portés a terme els seus projectes.

"Sobre la situació de crisi econòmica hi ha hagut encara una crisi més aprofundida que ha vingut a bloquejar tot un conjunt de projectes que el Comú ha volgut desenvolupar", ha afirmat. I ha citat com a exemples el de a plaça Major i els entorns de protecció, "que el Govern ha deixat en el tinter", ha lamentat Pintat, assegurant que "no han fet res".

Pintat també s'ha referit al projecte del Prat Gran, que preveu la construcció d'un complex que pretén promoure el turisme de negocis amb una oferta lúdica. "El projecte està fet però avui dia, a causa de la conjuntura hem decidit no invertir directament el Comú sinó cercar inversors privats". Segons ha dit Pintat, s'estima que el projecte tingui un valor de 25 milions d'euros, de manera que el context actual, no es considera "oportú" per treure'l endavant.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT