PUBLICITAT

El PS i els Verds creen un comitè d'enllaç per fer avançar el pacte

  • Ferran i Escoda surten de la primera reunió formal amb bona perspectiva d'entesa
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els representants del PS i dels Verds, durant la trobada mantinguda ahir a la tarda a la seu socialdemòcrata. Foto: TONY LARA

Ahir va tenir lloc la primera reunió formal del Partit Socialdemòcrata (PS) amb els Verds d'Andorra per tal d'explorar les vies per a una entesa electoral que permetin concórrer conjuntament a les anticipades. La cita va donar els seus fruits, ja que es va crear un comitè d'enllaç per treballar en la logística d'aquest encaix i es va fixar com a límit el final d'aquest mes per tal de materialitzar el pacte.

Segons va explicar el primer secretari del PS, Ferran Goya, en finalitzar la reunió –que va celebrar-se en un terreny no neutral: la seu socialdemòcrata de les Galeries Plaza– «els Verds estan preocupats per la situació econòmica i social d'Andorra i han constatat un bloqueig al Consell», un fet que, segons va afirmar, ha estat decisiu per tal de «parlar d'Andorra en comptes d'enfrontar-nos per les idees com fa dos anys». Amb aquesta claredat, Goya va evidenciar que l'entesa entre PS i Verds haurà de deixar de banda els aspectes més polèmics i centrar-se en aquells punts programàtics i pràctics de convergència.

La presidenta dels Verds, Antònia Escoda, va coincidir en aquesta referència al «context» actual «de crisi econòmica, crisi institucional i moltes necessitats per part de la gent», unes circumstàncies que, segons ella, «obliguen a fer front al bloqueig legislatiu per responsabilitat política». Escoda va manifestar que ahir es va donar «un primer pas», després que, a nivell intern, els Verds ja tinguin «bona part de la feina feta».

La logística del procés / Constatat aquesta bona sintonia, i en referència al comitè d'enllaç, des de la vessant ecosocialista hi hauran els tres interlocutors principals, liderats per Escoda i amb l'acompanyament de Jael Pozo i Josep Mas. En el cas dels socialdemòcrates, serà el responsable de relacions exteriors del comitè de campanya, Gerard Cadena, qui s'encarregui de treballar en aquest encaix, amb la col·laboració també de diferents membres del comitè executiu del PS que podran anar rotant, segons Goya.

Un dels punts en què s'haurà d'avançar és en la convergència programàtica. Ahir els Verds van entregar al PS un dossier amb la comparativa del programa socialdemòcrata i l'ecosocialista, els quals són coincidents, segons Escoda, «en un 90%».

Un dels punts on, precisament, no es dóna aquest grau de sintonia és la modificació que els Verds voldrien aplicar a la llei electoral, tot i que, tal i com va assenyalar Escoda, amb un compromís d'abordar la matèria hi hauria suficient.

Decisió per a les bases / Tot i els avenços, seran les bases tant del PS com dels Verds les que hauran de donar el vist-i-plau al hipotètic pacte d'entesa que resulti d'aquestes negociacions. En aquest sentit, Escoda va confiar que al congrés dels Verds pesi més la voluntat de frenar el bipartidisme –prèvia entrada al Consell– que altres condicionants.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT