PUBLICITAT

Les divises confiscades a la Duana van créixer un 3.000% al 2010

  • Baixen els paquets de tabac interceptats, amb 262.172, però es mantenen en una tendència elevada
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El subdelegat del Govern a Lleida, J. A. Flores, el capità Luengo i el tinent coronel, Pedro Rodríguez, ahir. Foto: ANA / M. M.

La Guàrdia Civil de Lleida va donar a conèixer ahir les xifres que posen en constància l'augment de persones que intenten passar quanties econòmiques per sobre del legalment permès a la duana hispanoandorrana. El nombre de casos durant aquest passat any ha estat considerable, tal i com s'ha anat recollint en aquest rotatiu, i des d'ahir les xifres totals oficials així ho corroboren. Durant l'any passat es van interceptar un total de 2.508.049,75 euros, pels 78.286,90 euros de l'any 2009. La diferència d'un any per l'altre és del 3.000%.

Paral·lelament al nombre de divises interceptades, l'augment és similar si s'agafen els totals d'infraccions. Així, en un any es va passar de les quatre del 2009 a les 93 d'aquest 2010, suposant un increment del 2.225%.

Les causes d'aquesta crescuda pronunciada de persones que intenten passar importants quantitats de divises per la frontera parteixen de tres aspectes, segons va informar ahir Carlos Fraile, de l'oficina perifèrica de comunicació de la Guàrdia Civil. Per una banda, la crisi econòmica, que motiva a moltes persones a treure els seus estalvis del Principat per a portar-los a l'Estat espanyol. Per altra, l'acord en matèria d'intercanvi d'informació fiscal signat entre els dos països, que precisament demà entrarà en vigor. Aquests dos aspectes queden plasmats en el fet que totes les infraccions a excepció d'una es van produir de baixada, és a dir, de persones que venien d'Andorra i pretenien creuar la frontera direcció a Espanya. Per nacionalitats, dels 95 inculpats en les 93 operacions, 80 eren espanyols i només un era andorrà.

Finalment, la tercera causa que ha motivat l'augment és la «millor formació dels agents de la Guàrdia Civil» que operen a la frontera hispanoandorrana, va exposar Fraile. Malgrat tot, el nombre d'operatius destinats a realitzar aquestes operacions (també en el cas del contraban de tabac), es va mantenir al 2010 en relació al 2009, i tampoc cara el 2011 s'ha previst cap ampliació de plantilla.

EL CONTRABAN ES MANTÉ ELEVAT / Pel que fa a les intervencions duaneres destinades a frenar el contraban de tabac, es van mantenir durant el 2010 en xifres elevades, si es comparen amb la tendència dels primers anys d'aquesta dècada. La Guàrdia Civil va aprehendre un total de 262.172 paquets de tabac ros, dels quals el 68% eren de procedència andorrana i el 32% restant asiàtica. Aquestes intervencions van sumar una quantia econòmica de 890.000 euros.

El tabac confiscat, van informar ahir des de la Guàrdia Civil, va partir de 169 intervencions (140 a la duana de la Farga de Moles), que van causar la detenció de 17 persones.

Aquestes xifres suposen, per una banda, un descens del total de paquets intervinguts (262.172 pels 311.469 del 2009) i de les detencions (17 per 21 del 2009). Però per altra, mostren un augment de les intervencions totals, que van augmentar en set casos. A més, segueixen molt per sobre que les xifres dels darrers anys, com és el cas del 2008, en què es van confiscar un total de 130.930 paquets. Tal i com va confirmar el capità Vicente Luengo el contraban de tabac s'ha estabilitzat, i a més la majoria d'intervencions corresponen a petits contrabandistes. Luengo va informar que han detectat que es tornen a utilitzar els antics camins del contraban per passar la mercaderia.

LES PREVISIONS DEL 2011 / Fraile també va avançar uns primers pronòstics pel 2011. Pel que fa a les intervencions relacionades amb divises, de moment sumen 211.000 euros, quan l'any passat per aquestes dates se'n portaven 336.000. La tendència, però, és a un 2011 similar al 2010, ja que les infraccions fins ara sumen 12 casos, pels 11 de l'any passat.

En canvi, en el tabac les xifres d'aquest any 2011 s'estan incrementant, possiblement motivades per l'augment dels preus a l'Estat Espanyol (que properament s'aplicaran també al Principat). Fins ara s'han decomissat 12.400 paquets, pels 6.800 de fa un any. La pujada és del 55%.

Finalment, Fraile va informar del perfil habitual de les persones que cometen infraccions duaneres. En els casos de blanqueig el perfil és el d'un homes de classe mitja-alta, d'uns cinquanta anys i que condueix «cotxes de gamma alta».

Més barrejada és la tipologia de persones en el cas de contraban de tabac. Poden ser tant homes com dones i els vehicles que utilitzen «són de tot tipus, des de cotxes a furgonetes o autobusos», va manifestar Fraile. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT