PUBLICITAT

La crisi dispara els expedients per impagaments de salaris

  • L'any passat les sancions de treball van sumar 211.700 euros, 59.200 euros més que al 2009
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El secretari d'Estat de Treball, Jesús de Tena, al seu despatx. Foto: ANA / JAG

La crisi econòmica va disparar el nombre d'expedients sancionadors a empreses al 2010 a causa dels impagaments de salaris i liquidacions, a més a més de registrar-se un augment dels casos d'impuntualitat pel que fa a l'hora d'abonar les nòmines. Així ho posen en evidència els xifres del Ministeri de Treball, que avaluen el funcionament del Servei d'Inspecció de Treball durant el darrer any.

El secretari d'Estat de Treball, Jesús de Tena, va manifestar que l'increment dels impagaments i les impuntualitats tenen «una certa relació de causa i efecte entre les dificultats que estan passant determinades empreses en un moment de dificultats econòmiques». L'anàlisi de les xifres mostra que aquest hauria estat el motius principal dels expedients oberts pel que fa a les condicions generals de treball, va assegurar de Tena a l'ANA, de manera que ha estat la infracció que més «s'ha incrementat en un moment de crisi econòmica generalitzada».

De Tena va afegir que la dada posa de manifest que amb la depressió econòmica que pateix el país hi ha una «major dificultat per a fer front als pagaments en general i en concret als pagaments en determinats moments de salaris o liquidacions».

Fent un anàlisi de les dades, durant l'any passat es van incoar un total de 105 expedients sancionadors, una xifra que suposa un increment de tretze casos més respecte els incoats el 2009, que van ser 92. Dels expedients corresponents a l'any passat, 83 fan referència a les condicions generals de treball i d'immigració. Aquests són deu més dels que es van registrar per aquest mateix concepte al 2009. Així mateix, 22 expedients incoats l'any passat ho van ser per infraccions de seguretat i salut en el treball, una xifra que supera els 19 oberts el 2009 en aquest capítol.

59.200 euros més en sancions / Pel que fa al volum d'imports de les sancions, si el 2009 es van situar en els 152.473 euros, el passat 2010 es va incrementar la xifra fins als 211.692. És a dir, concretament 59.212 euros d'augment.

En relació a les condicions de seguretat i salut en el treball, de Tena va destacar que el volum de les sancions es van doblar d'un any a l'altre, passant dels 20.350 euros el 2009 als 40.109 el 2010. El secretari d'Estat va precisar que aquest increment respon al fet que ara «els expedients que s'incoen per condicions de seguretat i salut en el treball prenen majoritàriament com a referència el règim infractor de la nova llei». Un nou text que, segons va assenyalar de Tena, «planteja un règim sancionador amb un import de sancions actualitzat a data d'avui» molt més sever que el règim que s'aplicava anteriorment, establert en el reglament laboral de l'any 1978.

Per sectors d'activitat, on més es van incoar expedients sancionadors pel que fa a les condicions generals va ser al sector de l'hostaleria, mentre que en matèria de condicions de seguretat i salut va ser en el de la construcció.

D'altra banda, el Servei d'Inspecció de Treball va notar al 2010 un descens de les consultes presencials realitzades al despatx. Segons va explicar de Tena, van situar-se a l'entorn de les 5.500 i 6.000 consultes presencials. En relació a les consultes telefòniques, la xifra se situaria en unes 15.000, al voltant d'unes mil menys que les rebudes el 2009. Segons el secretari d'Estat aquest descens d'informació telefònica o presencial també s'explica per la posada en marxa d'una nova pàgina web, el 8 de novembre, la qual a mitjans de gener ja havia rebut 1.821 consultes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT