PUBLICITAT

Els matrimonis canònics es redueixen a la meitat en cinc anys

  • El 81% dels 267casaments celebrats al Principat durant l'any passat van ser civils, la resta religiosos
P.G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una parella de nuvis en la celebració del seu casament civil. Foto: MAITE CRUZ

La formalització d'una relació sentimental mitjançant allò estipulat en el sistema com és la celebració de casaments continua sent la fórmula més seguida per un gran nombre de parelles del país. Les xifres estadístiques ho demostren. En els darrers cinc anys les parelles que han decidit donar un pas endavant en la seva relació signant un document oficial que ho acrediti venen mantenint-se. Això sí, la tendència en la forma i el contingut de la celebració ha canviat si ens remuntem a uns anys anteriors. El matrimoni civil és ara el més celebrat. De fet, l'any passat va representar el 81% dels casaments celebrats, per contra els matrimonis religiosos s'han reduït gairebé a la meitat en els darrers cinc anys. L'any passat van ser un total de 267 les parelles que es van casar al Principat i 15 les que ho van fer a l'estranger.

Si es fa una comparativa en els darrers cinc anys es comprova que el nombre de matrimonis celebrats es manté en una xifra molt estable, però la forma de celebració presenta una evolució, augmentant d'una manera considerable les aliances civils i reduint-se gairebé a la meitat les canòniques. Així, al 2006 el registre civil va comptabilitzar 275 matrimonis celebrats al Principat, dels quals 177 eren civils i 98 eren religiosos. Aquesta xifra va passar l'any passat a 216 celebracions civils i només 51 canòniques. La tendència de no passar per la litúrgia eclesiàstica és repeteix també en aquells matrimonis d'andorrans que se celebren fora de les nostres fronteres. L'any passat 15 parelles es van casar a l'estranger i d'aquestes 11 van ser civils i només quatre van ser canòniques (representant el 73% davant del 27%, respectivament). Aquests matrimonis celebrats a l'estranger són en la seva majoria a Espanya, però també hi ha altres destinacions més exòtiques i llunyanes com pot ser Tailandia, Estat Units d'Amèrica, Xile, Argentina, i també, com no, França i el Consolat portuguès.

CANILLO, LA MÉS RELIGIOSA/ Si es té en compte el nombre de matrimonis per parròquies, es pot destacar que les parròquies amb més població són les més elegides per les parelles per celebrar les unions matrimonials. L'any passat a Andorra la Vella es van casar 69 matrimonis, només vuit dels quals van ser canònics. A Escaldes-Engordany en van ser 49 les parelles que van signar la seva unió al registre civil, i també només vuit ho van fer en esglésies. Cal destacar en aquest aspecte que Canillo és la parròquia on la diferència entre les celebracions civils i les canòniques és més reduïda, per la influència del Santuari de Meritxell. De fet l'any passat en aquesta parròquia es van celebrar 33 matrimonis dels quals 16 van ser religiosos, convertint-se així en la parròquia amb més nombre de casaments religiosos.

Durant l'any passat es van registrar 380 assentaments de matrimoni. D'aquests assentaments registrats, 267 van ser inscripcions de matrimonis civils i canònics celebrats a Andorra. Altres 79 transcripcions de matrimonis es van registrar sent d'aquests 15 matrimonis celebrats fora d'Andorra i la resta són parelles casades a Andorra abans del 1997, i que es van registrar en l'exercici passat. Finalment, van ser 34 anotacions de matrimoni que serveixen com a base per a la inscripció de la separació o divorci dels contraents.

Per altra banda, durant l'any passat es van portat a terme 230 expedients previs a la celebració de matrimoni civil. D'aquests expedients els futurs contraents poden celebrar el seu matrimoni durant els sis mesos posteriors.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT